Cozonac cu dulceaţă

2 cozonac jpg jpeg

Cozonac cu dulceaţă: Pufoase şi aromate, deserturile cu fructe în aluat sunt ideale atât pentru mesele festive, cât şi pentru gustările dulci din weekend! Încearcă-le şi tu cu încredere!

 

Ingrediente pentru cozonac cu dulceaţă:

500 g făină 1 ou 2 gălbenuşuri 25 g drojdie proaspătă 250 ml lapte 4 linguri ulei 100 g zahăr 50 g smântână 1 praf de sare Pentru umplutură 100 g dulceaţă de vişine 100 g dulceaţă de caise Pentru decor 1 albuş 125 g zahăr pudră zeama de la 1⁄2 coajă de lămâie vişine confiate

Mod de preparare pentru cozonac cu dulceaţă:

Amesteci 100 ml de lapte cald cu drojdia şi cu o lingură de zahăr. Laşi amestecul la loc cald 15 minute. Cerni făina într- un vas adânc. În mijlocul făinii faci o adâncitură şi torni amestecul cu drojdie. Separat, combini oul cu gălbenuşurile, cu restul de zahăr, cu smântâna şi cu sarea. Torni această compoziţie peste făină.

Torni laptele călduţ în timp ce frămânţi aluatul. După ce ai încorporat tot laptele, adaugi uleiul, treptat, şi continui să frămânţi. Vei obţine un aluat moale şi nelipicios. Timpul de frământare este de aproximativ 20 de minute. Acoperi aluatul cu folie alimentară şi-l laşi la loc cald până îşi dublează volumul. După ce aluatul a crescut, îl împarţi în două părţi egale.

Întinzi fiecare bucată pe masa presărată cu făină. Pe fiecare bucată pui câte 2-3 linguri de dulceaţă de vişine, rulezi foaia pe jumătate, întinzi 2-3 linguri de dulceaţă de caise şi rulezi până la capăt.

Cele două rulouri umplute le aşezi unul lângă altul într-o tavă tapetată. Laşi cozonacul să crească, la loc cald, 30 de minute, acoperit cu un prosop, apoi îl coci 45-50 de minute, la 180 °C. Pentru glazură, cerni zahărul pudră de două ori. Baţi albuşul cu o lingură de zahăr pudră apoi, treptat, încorporezi tot zahărul. Trebuie să mixezi aproximativ 10 minute. La final, adaugi zeama de lămâie.

După ce cozonacul e gata, îl laşi să se răcească şi-l decorezi cu glazură de zahăr şi cu vişine confiate.