Curcan la cuptor cu sos de miere şi coniac

curcan cu sos de miere si coniac la cuptor jpeg

Pentru această reţetă de curcan la cuptor cu sos de miere şi coniac trebuie să foloseşti mai multe condimente printre care şi măghiran. O linguriţă este suficientă. În Ardeal i se mai spune şi „maiorană“. Ciorbele şi sosurile mai consistente, dressingurile pentru salatele bogate vor căpăta un parfum special dacă presari câteva frunze proaspete de măghiran. Dacă vrei să ai un ulei aromat, taie o mână de măghiran şi pune-l într-o sticlă de ulei cu măsline. Vei dai o savoare specială salatelor şi mâncărurilor tale.

Curcan la cuptor cu sos de miere şi coniac - Ingrediente (8-10 porţii)

1 curcan de 3-4 kg 20 ml ulei sare 100 ml supă de pasăre măghiran uscat 25 ml coniac piper rozmarin uscat salvie uscată 1 măr tăiat în sferturi 1 tulpină de ţelină 1 lingură miere 1 ceapă mare 100 g unt topit

Curcan la cuptor cu sos de miere şi coniac - Mod de preparare

Speli curcanul, îl usuci cu prosoape în interior şi pe afară. Îndepărtezi pielea de pe piept, fără a o tăia de tot, presari sub ea rozmarin, măghiran, salvie, apoi întinzi pielea la loc.

Aşezi curcanul într-o tavă, îl pudrezi în interior cu sare şi piper, pui mărul, tulpinele de ţelină şi ceapa în interior, ungi pe deasupra cu untul topit, torni supa, acoperi cu folie de aluminiu (perforată) şi introduci tava în cuptorul încins pentru circa patru ore.

După 90 de minute, îl ungi cu un sos format din ulei amestecat cu coniac, miere, sare şi piper, apoi îl laşi în continuare la copt. După trei ore şi jumătate, scoţi folia de aluminiu, stropeşti cu sosul din tavă şi laşi să se rumenească frumos deasupra. Serveşti friptura caldă pe pat de frunze de salată, garnisit cu boabe de struguri, felii de cartofi copţi, crutoane şi cu sosul în care s-a preparat, servit alături, în sosieră.