Friptură de vită la cuptor FOTO

friptura de vita la cuptor jpeg

Pentru această reţetă de friptură de vită la cuptor ai nevoie de 3-4 rămurele de rozmarin. Rozmarinul este un condiment clasic al bucătăriei mediteraneene, dar este folosit totodată şi în bucătăriile din restul Europei, în special cea Centrală. Dacă este proaspăt, această iarbă aromatică are o mireasmă puternică, uşor răşinoasă, iar dacă este uscat, gustul rozmarinului este uşor amar şi puţin iute, motiv pentru care se foloseşte în cantităţi reduse.

În formă proaspătă, se pune în mâncare încă de la început şi se scoate crenguţa înainte de servire. Ramurile de rozmarin proaspăt pot fi folosite ca ţepuşe pentru carne şi legume (frigărui). Uscat, se potriveşte pentru asezonarea mielului, a vânatului, a cărnii de porc şi de pui. Foarte bun cu fructe şi legume precum roşiile, dovleceii, dar şi cu fasolea sau cartofii. Cei mai buni „prieteni” ai rozmarinului sunt usturoiul şi cimbrul, mai ales când este vorba de asezonarea fripturilor, cum este această friptură de vită la cuptor.

Friptură de vită la cuptor - Ingrediente (4 porţii)

150 g kaizer 3-4 rămurele de rozmarin 600 g pulpă de vânat 2 cepe 3 linguri ulei sau unt sare piper negru 4 linguri gem de afine 1 lingură zeamă de lămâie 3 linguri făină 1 linguriţă zahăr

Friptură de vită la cuptor - Mod de preparare

Se taie jumătate de kaizer în bastonaşe, iar restul, cubuleţe foarte mici. Se spală carnea, se usucă cu un prosop curat şi se împarte în două.

image

Bucăţile de carne se împănează cu bastonaşe de kaizer şi cu crenguţe de rozmarin. Se condimentează cu sare şi piper.

image

Se încălzeşte uleiul într-o tigaie şi se prăjesc uşor, cât să prindă o crustă, bucăţile de carne, după care se aşază într-un vas termorezistent.

image

Se aşază în vasul cu carne cubuleţele de kaizer şi ceapa tăiată felii. Se pun pe carne 4 linguri gem de afine. Se stropeşte carnea cu zeamă de lămâie, se pune o cană cu apă şi se coace în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de o oră.

image

În grăsimea în care s-a prăjit carnea se presară făina şi se căleşte câteva secunde. Se adaugă o cană de apă şi se amestecă să nu se formeze cocoloaşe. Dacă sosul este gros, se mai adaugă apă. Se fierbe 10-15 minute.

image

În cele din urmă, se adaugă gemul de afine rămas, se condimentează cu sare, piper şi zahăr şi se lasă să mai dea în câteva clocote. Se serveşte alături de carnea tăiată felii.

image