Înţepătura albinei (Bienenstich), cea mai gustoasă prăjitură cu migdale

prajitura intepatura albinei jpeg

Acest desert necesită multă răbdare, dar va merita efortul tău, precum şi timpul investit în prepararea sa. Stratul delicios şi lipicios de caramel, precum şi toppingul de migdale vor face prăjitura irezistibilă. Serveşte-i pe cei dragi, la final de săptămână, cu o felie din prăjitura înţepătura albinei, care are o umplutură savuroasă, obţinută dintr-o combinaţie simplă de ingrediente.

Înţepătura albinei (Bienenstich) - Ingrediente

Pentru blat

500 g făină 1 lingură drojdie uscată 130 g zahăr 1 linguriţă sare 350 ml lapte integral 4 ouă 110 g unt, tăiat cubuleţe unt, pentru tapetat tava

Pentru umplutură

470 ml lapte integral

1 păstaie de vanilie (desfăcută pentru a obţine seminţele)

6 gălbenuşuri

100 g zahăr

30 g amidon de porumb

1/2 linguriţă sare

360 ml smântână pentru frişcă

Pentru topping

190 g unt, tăiat cubuleţe

100 g zahăr

10 linguri miere

80 ml smântână pentru frişcă

1/2 linguriţă sare

310 g fulgi de migdale

Înţepătura albinei (Bienenstich) - Mod de preparare

Pregăteşti untul, ouăle şi laptele şi le laşi un timp la temperatura camerei. Pentru blatul prăjiturii înţepătura albinei, combini făina într-un vas mare cu drojdia uscată, 130 g de zahăr şi 1 linguriţă de sare. Adaugi 350 ml de lapte, ouăle şi 110 g de unt tăiat cubuleţe. Amesteci cu mixerul până când obţii un aluat consistent. Continui să mixezi alte câteva minute. Acoperi bolul cu folie de plastic sau un prosop umed şi îl dai deoparte 1-2 ore, ca să crească aluatul. Ungi o tavă cu puţin unt.

Între timp, prepari crema prăjiturii înţepătura albinei. Încălzeşti 470 ml lapte şi păstaia de vanilie într-o cratiţă, la foc mediu spre mic, până când începe să fiarbă uşor. Dai de pe foc şi laşi păstaia de vanilie 30 de minute la infuzat.

Separat, într-un bol, amesteci gălbenuşurile, 100 g de zahăr, amidonul de porumb şi ½ linguriţă de sare până se omogenizează şi până obţii o compoziţie deschisă la culoare. Când au trecut cele 30 de minute, scoţi seminţele de vanilie, le pui direct în lapte şi arunci păstaia. Reîncălzeşti puţin laptele, apoi îl încorporezi treptat în mixul de ouă. Pui compoziţia obţinută într-o cratiţă şi fierbi la foc mediu spre mic, până când se îngroaşă şi încep să se formeze bule, amestecând continuu. Reduci flacăra şi mai ţii 1-2 minute să fiarbă la foc mic, apoi iei de pe foc.

Dacă crema are cocoloaşe, o treci prin o sită. O pui într-un bol curat şi o acoperi cu folie de plastic, apăsând-o pe suprafaţa cremei, pentru a preveni formarea unei pelicule. Dai la frigider până când se răceşte complet.

Când aluatul şi-a dublat volumul, îl scuturi uşor, apoi îl muţi în tava tapetată şi îl nivelezi. Acoperi cu folie de plastic sau cu un prosop umed şi îl mai laşi 30-45 de minute să crească. Încălzeşti cuptorul la 175 de grade Celsius, iar când aluatul a crescut suficient, îl coci aproximativ 25 de minute, până se rumeneşte şi trece testul cu scobitoarea.

Între timp, prepari toppingul prăjiturii înţepătura albinei. Încingi 190 g de unt, 100 g de zahăr, mierea, 80 ml smântână şi ½ linguriţă sare într-o cratiţă, la foc potrivit, amestecând ocazional până se topeşte untul. Laşi compoziţia să dea în clocot, apoi reduci flacăra la foc mic şi ţii să fiarbă 5-8 minute sau până când se îngroaşă şi capătă o culoare mai închisă. Încorporezi fulgii de migdale şi dai de pe foc, ca să se răcească uşor.

Scoţi tava din cuptor, torni toppingul şi îl nivelezi, ca să acoperi desertul pe toate părţile, inclusiv la colţuri. Mai coci prăjitura 15 minute sau până se rumeneşte toppingul. Îl scoţi şi îl dai deoparte, ca să se răcească în tavă 30 de minute, apoi treci lama unui cuţit pe margini şi îl scoţi cu grijă din tavă. Îl laşi să se răcească complet.

Ca să termini umplutura prăjiturii înţepătura albinei, mixezi 360 ml de smântână pentru frişcă până se formează o spumă tare şi o încorporezi în crema scoasă de la frigider, până se omogenizează.

Când s-a răcit blatul, îl dai în două pe orizontală. Întinzi crema obţinută pe partea de jos a blatului şi o nivelezi. Acoperi crema cu partea cu migdale a blatului. Tai prăjitura înţepătura albinei în mai multe pătrate şi o serveşti rece.

Sursa + foto: kitchenstories.io

kitchenstories.io