Nelu Dumitrescu toboşarul trupei Iris, a gătit pentru noi!

Nelu Dumitrescu jpeg

Nelu Dumitrescu, toboşarul Trupei Iris, supranumit lordul rockului românesc, găteşte! Când are timp! Şi numai împreună cu Georgeta, soţia, pe care o consideră cel mai bun prieten al lui.

M-am întâlnit cu Nelu Dumitrescu într-un restaurant elegant din centrul Capitalei. După un turneu lung, pe care l-a avut cu trupa Iris, şi-a făcut timp să ne întâlnim. La poveşti. Despre gastronomie şi... rock. A venit împreună cu impresarul lui, Dan Măciucă, şi ne-am pus pe treabă.

image

Simplu şi gustos Am gătit împreună o pulpă de raţă cu cartofi zdrobiţi, adică, mă lămureşte el: „Nu piure, Maria, ci zdrobiţi cu furculiţa, ca să se simtă cartoful. Sper să-mi iasă! Pentru că, de regulă, gătesc împreună cu soţia mea“. Este un tip extrem de profund, modest, ordonat, calculat şi atent cu cei din jur. Îmi spune că adoră dulciurile, mai ales tortul de biscuiţi. Pentru Nelu, masa este un adevărat ritual, îi place să savureze fiecare fel de mâncare servit, experimentează şi încearcă să înţeleagă fiecare preparat.

Ador lucrurile simple şi bine făcute. De exemplu, ciorba trebuie să fie neapărat fierbinte. Beau şi foarte multă limonadă. Îmi plac preparatele sofisticate franţuzeşti, dar cu aceeaşi plăcere mănânc şi cartofi prăjiţi “, mi se destăinuie. Curioasă îl întreb care este ultimul fel de mâncare făcut de el. „Împreună cu Georgeta, soţia mea, am gătit o mâncare de gutui. Bună, a ieşit bună, un pic cam amară, pentru că am cam ars zahărul. “ Îl întreb ce face de Revelion? „Avem cântare împreună cu formaţia“, răspunde prompt.

image

„Iris vă iubeşte!“

Nelu Dumitrescu îmi spune despre trupa lui că a trecut prin momente grele. De fiecare dată, cu dragoste şi cu tenacitate, a găsit calea dreaptă de a merge mai departe alături de colegii săi. „Pregătesc împreună cu Rafael, Boro, Valter şi  Relu noul album Iris cu care vom bate ţara în concerte. Dorim să le arătăm fanilor că lorzii rockului românesc merg mai departe...“

Nelu este printre puţinii toboşari din lume - cu mare experienţă - recunoscuţi de o firmă japoneză care i-a personalizat beţele cu numele trupei Iris şi cu semnătura lui.

Cristi, fiul lui, îi moşteneşte talentul. Spune despre el cu mândrie nedisimulată că „este unul dintre cei mai buni baterişti din ţară!“

Mulţumim pentru ospitalitate restaurantului Rosettya, din Bucureşti.

Reţeta

Pulpă de raţă cu cartofi

image

Ingrediente:

pulpă de raţă

cartofi

unt

sare

piper

zahăr brun

oţet balsamic

sare de mare

cimbrişor

untură de raţă

vin roşu

Mod de preparare:

Raţa se dă cu usturoi, sare de mare, cimbrişor şi sare. Se ţine 24 de ore la rece. Se dă cu untură de raţă şi se coace în cuptor cam două ore şi jumătate, la foc potrivit.

Cartofii se fierb şi se zdrobesc cu o furculiţă. Se amestecă bine, se pun unt, sare şi piper.

Pentru sos, se caramelizează zahărul, se toarnă oţet balsamic, se amestecă, se adaugă vinul roşu şi se flambează. Se potriveşte de sare şi de piper şi se dă la o parte de pe foc.

Pulpa se serveşte cu piureul de cartofi şi cu sosul flambat.

Text: Maria Belu

Foto: Sorin Stana