Salată italiană, un răsfăţ de post cu sfeclă şi portocale

Salata italiana cu sfecla rosie si portocale jpeg

Îţi prezentăm o combinaţie clasică, după o reţetă italiană: gustul dulce sfeclei roşii, alături de gustul acrişor al portocalelor şi aroma măslinelor vor da o savoare aparte acestei salate de post. Iar dressingul este cel care leagă toate aceste arome inconfundabile.

Salată italiană cu sfeclă şi portocale - Ingrediente

6 sfecle potrivite (galbene sau roşii sau amestecate), spălate foarte bine ulei de măsline sare grunjoasă piper negru măcinat 4 portocale 1 cicoare roşie mică, dată prin răzătoare 70 g măsline negre, fără sâmburi ½ legătură pătrunjel verde, tocat

Pentru sosul vinaigrette

60 ml oţet din vin alb

½ linguriţă muştar de Dijon

1 ceapă mică, tocată

sare grunjoasă

piper negru măcinat

80 ml ulei de măsline

Salată italiană cu sfeclă şi portocale - Mod de preparare

Încălzeşti cuptorul la foc mare. Aşezi sfeclele (după ce le-ai tăiat partea de sus) într-o tavă de copt adâncă şi adaugi o cantitate suficientă de apă ca să acopere fundul tăvii (cam 1/3 cană). Stropeşti sfeclele cu ulei şi le condimentezi cu sare şi piper. Acoperi tava cu folie de aluminiu şi o dai la cuptor între 40 de minute şi 70 de minute, până când vezi că sfeclele se străpung uşor cu un cuţit.

Pentru sosul vinaigrette, amesteci într-un vas oţetul, muştarul, ceapa, un praf de sare şi de piper. Laşi sosul 15 minute, apoi încorporezi uleiul de măsline şi îl torni în fir subţire. Dai sosul deoparte.

Descojeşti portocalele şi le tai felii subţiri, pe care le dai deoparte. Când sfeclele s-au copt, îndepărtezi folia de aluminiu cu grijă şi le laşi să se răcească complet. Le cureţi de coajă şi le tai felii mai groase, le aşezi într-un bol de salată şi le stropeşti cu puţin sos vinaigrette. Condimentezi cu sare şi piper.

Adaugi cicoarea, feliile de portocală, măslinele şi pătrunjelul, stropeşti din nou salata cu sosul pregătit şi amesteci încet, ca să se acopere toate ingredientele. Serveşti imediat această salată italiană cu sfeclă roşie şi portocale.

Sursa + foto: www.chowhound.com

www.chowhound.com