Sarmale cu aromă de mentă

sarmale menta shutterstock 111341537 jpeg

Se servesc în Grecia ca fel de mâncare sau ca aperitiv, însoţite de felii de lămâie şi iaurt. Pot fi o alternativă la clasicele sarmale pe masa de Crăciun.

Ingrediente

1 ceapă albă 2 legături ceapă verde 200 g orez cu bobul rotund 100 ml ulei de măsline 500 ml supă strecurată de legume 1 legătură mentă proaspătă 1 legătură mărar verde 2 lămâi frunze de viţă (proaspete sau conservate) sare piper

Cum se prepară

Se pregătesc frunzele de viţă. Dacă sunt proaspete, se opăresc un minut în apă cu un praf de sare pentru a-şi păstra culoarea verde, apoi se scurg şi se lasă la răcit. Dacă sunt conservate, se clătesc în apă fierbinte, una câte una, pentru a se desăra.

Separat, se curăţă ceapa (uscată şi verde), se toacă mărunt şi se căleşte uşor în ulei bine încins până se înmoaie. Se adaugă orezul ales, spălat şi scurs, continuând călirea până când acesta devine lucios. Se adaugă jumătate din supa strecurată de legume şi se lasă orezul la fiert 10 minute, până se umflă şi zeama este absorbită. Se lasă la răcit.

Se adaugă peste orez menta şi mărarul tocate mărunt, se condimentează cu sare şi piper, după gust, se amestecă şi se lasă 10 minute să se amestece aromele. Se umplu foile de viţă cu câte puţină umplutură, se rulează sub formă de sarmale, se sigilează bine la capete şi se aşază, una lângă alta, într-un vas cu fundul tapetat cu frunze de viţă, se adaugă restul de supă, zeama celor două lămâi, se acoperă cu capac şi se fierb, la foc mic, până când orezul este bine pătruns şi zeama scăzută.

sursa foto: Shutterstock