Tartă cu legume – Reţetă de post

tarta cu legume de post jpeg

În zilele de post, prepară-ţi o delicioasă tartă de legume în care foloseşti smântână vegetală. Vei obţine o mâncare delicioasă şi săţioasă.

Ingrediente

Pentru aluat

250 g făină 1 linguriţă sare 60 ml ulei 120 ml apă rece

Pentru umplutură

1 vânătă, tăiată cubuleţe

1 dovlecel, tăiat felii subţiri

1 ardei gras roşu, fără seminţe, tăiat

1 ceapă mare, tăiată

3 linguri ulei

sare

piper

250 g roşii, tăiate după preferinţă

3 căţei de usturoi

300 ml smântână vegetală

250 g cartofi fierţi pasaţi

150 g brânză vegetală din soia, mărunţită

1 legătură pătrunjel

coajă rasă de lămâie, opţional

ulei, pentru uns tava

Preparare

Pentru aluat, amesteci făina cu sarea, apoi torni uleiul şi apa. Amesteci cu o furculiţă până se omogenizează. Muţi compoziţia pe o suprafaţă pudrată cu făină şi frămânţi până când obţii un aluat omogen care nu se mai ţine de degete. Îl înfăşori în folie de plastic şi-l dai la rece o oră.

Încingi cuptorul. Amesteci feliile de dovlecel, de ardei gras, vânăta şi ceapa cu uleiul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, aşezi legumele într-o tavă şi le dai la cuptor 20 de minute. Adaugi roşiile şi mai ţii la cuptor 15-20 de minute, până se înmoaie legumele.

Întinzi aluatul şi îl aşezi într-o formă tapetată, inclusiv pe margini, îl înţepi din loc în loc şi îl dai la cuptorul încins 10-15 minute.

Freci usturoiul pisat cu puţină sare, până obţii o pastă fină. Torni smântâna vegetală, adaugi cartofii pasaţi şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Când s-au răcit legumele, pui o parte din compoziţie în forma de tartă şi le nivelezi. Presari bucăţele de brânză vegetală, torni compoziţia de smântână şi adaugi restul de legume.

Dai la cuptor 40-50 de minute, până se rumeneşte tarta. O serveşti caldă, cu pătrunjel tocat şi coajă rasă de lămâie.

Foto: Profimedia