Tartă cu mere şi migdale prăjite - Reţeta pas cu pas

Această tartă delicioasă îi va face pe toţi musafirii de la masa ta să zâmbească. Gustul dulce al merelor, împreună cu aromele date de celelalte ingrediente, se combină perfect într-o reţetă simplă de tartă cu mere şi migdale.
Tartă cu mere şi migdale - Ingrediente
Pentru aluat
180 g unt rece 270 g zahăr pudră 45 g migdale măcinate 400 g făină 3 g sare 2 ouă coaja rasă de la 1/2 lămâie coaja rasă de la 1/2 portocală
Pentru umplutură
1 kg mere
100 g zahăr
200 g fulgi de migdale
100 ml suc de mere
1 păstaie de vanilie (seminţele)
¼ linguriţă scorţişoară
coaja rasă de la 1/2 lămâie
coaja rasă de la 1/2 portocală
făină, pentru suprafaţa de lucru
unt, pentru uns tava
Tartă cu mere şi migdale - Mod de preparare
Pentru aluat, combini untul, zahărul pudră, migdalele măcinate, făina, sarea, ouăle şi o parte din coaja rasă de la ½ lămâie şi de la ½ portocală. Baţi cu un mixer şi frămânţi până când obţii un aluat omogen. Îl înveleşti în folie de plastic şi îl dai la frigider 1 oră, ca să se întărească.

Prăjeşti fulgii de migdale într-o tigaie unsă cu unt, la foc mediu spre mic, până când se rumenesc şi capătă o aromă subtilă.

Încălzeşti cuptorul la 160 ºC. Pentru umplutură, descojeşti şi tai merele în felii groase, după ce le scoţi cutia cu seminţe. Caramelizezi zahărul într-o tigaie, la foc mediu spre mic, aproximativ 4-7 minute, până devine lichid şi capătă o culoare aurie.

Sotezi merele în zahărul caramelizat şi stingi cu sucul de mere. Adaugi seminţele din păstaia de vanilie, restul de coajă rasă de la lămâie şi de la portocală şi presari scorţişoara. Le ţii pe foc să se călească până când se evaporă lichidul, apoi dai deoparte.
Într-un bol mare, combini amestecul de mere cu migdalele prăjite şi tocate.

Ungi o tavă rotundă de tartă. Împarţi aluatul în două şi îl întinzi în două foi, pe o suprafaţă pudrată cu făină. Aşezi o foaie în forma rotundă de tartă şi apeşi bine. Tai excesul de aluat.

Răstorni umplutura de mere şi migdale în tavă şi o nivelezi. Dacă e nevoie, scurgi excesul de lichid.
Aşezi cealaltă foaie de aluat peste mere şi sigilezi coca pe marginile tăvii. Faci o gaură cu cuţitul sau cu o formă în centrul tartei, ca să iasă aerul în timpul coacerii. Dai tava la cuptorul încălzit şi o laşi să se coacă 65-75 de minute. O serveşti caldă.
