Cea mai întâlnită metodă de a conserva legumele este de a le pune la murat, iar această practică datează de acum 5000 de ani. Murăturile au devenit cunoscute şi în Egiptul Antic, când regina Cleopatra a început să le folosească pentru menţinerea frumuseţii. Încearcă şi tu reţeta de aperitiv cu vinete şi ardei, simplă şi uşor de preparat.

Ingrediente
3 vinete
10 ardei capia, roşii şi galbeni
1 căpăţână usturoi
pătrunjel
rozmarin
500 ml oţet
sare
zahăr, după gust
1,5 l apă
ulei, pentru călit

Mod de preparare

Tai vinetele felii, pe care le sărezi, le laşi 10-15 minute să iasă amăreala, apoi le ştergi cu prosoape de hârtie. Îndepărtezi cotoarele şi seminţele ardeilor şi îi tai bucăţi mari. Încingi ulei în tigaie şi rumeneşti, un minut, vinetele şi ardeii, pe fiecare parte. Le scoţi şi le laşi la răcorit. Amesteci oţetul cu apa, adaugi sare şi zahăr, după gust şi laşi să clocotească până când se dizolvă zahărul, apoi ţii la răcorit. Pui un strat de rozmarin şi pătrunjel în borcane, apoi alternativ felii de vinete, bucăţi de ardei şi felii de căţei de usturoi.

Torni compoziţia de oţet cât să umpli borcanele, lăsând doi centimetri spaţiu să fiarbă. Aştepţi 30 de minute, apoi completezi cu oţet, dacă mai este nevoie. Înfiletezi capacele borcanelor şi le aşezi într-o cratiţă cu apă. Le fierbi 30-40 de minute din momentul în care începe să clocotească, apoi laşi la răcit şi depozitezi borcanele într-un loc răcoros.

Loading...