Mulţumim Lilianei Petculescu din sat Piatra, judeţul Constanţa pentru această reţetă simplă şi delicioasă.

Ingrediente

1 kg cartofi
3 oua
200 ml smantana
200 ml lapte
200 g cascaval
un cubulet de unt
1/2 lingurita nucsoara (optional)
o lingurita rozmarin
sare si piper

Modul de preparare

Cartofii gratinati cu smantana si cascaval (cunoscuti si drept cartofi frantuzesti la cuptor) sunt cu siguranta o reteta satioasa si foarte usor de preparat: fierbem partial cartofii, ii asezam pe straturi intr-un vas si ii acoperim cu un sos condimentat obtinut dinsmantana si cascaval.Incepem prin a pregati sosul pentru cartofii gratinati: punem 200 ml de smantana intr-un vas, turnam 200 ml de lapte, adaugam jumatate din cantitatea de cascaval ras (100 g) si jumatate din rozmarin (o lingurita) si nucsoara (o jumatate de lingurita).

Apoi punem cele trei oua, saram, piperam si amestecam foarte bine toate ingredientele sosului cartofilor gratinati.Spalam bine cartofii si ii fierbem intregi (in coaja) aproximativ 20-30 minute. Cartofii trebuie sa fie fierti doar pe jumatate, pentru ca acestia vor fierbe in sos mai tarziu, atunci cand vor fi introdusi la cuptor.

Dupa ce au fiert cartofii, ii scurgem bine de apa, ii lasam sa se raceasca, apoi ii curatam de coaja si ii taiem rondele cam de grosimea unui deget. Ungem cu unt un vas termorezistent si asezam pe fundul acestuia un strat de rondele de cartofi. Peste cartofi presaram apoi cascavalul si condimentele ramase (un sfert de lingurita de nucsoara si o jumatate de lingurita de rozmarin). Asezam cel de-al doilea strat de rondele de cartofi iar la final turnam sosul de smantana si cascaval preparat anterior.

Pornim cuptorul si introducem vasul cu cartofi gratinati in momentul in care acesta s-a incins bine. Tinem cartofii la cuptor aproximativ 25-40 minute, la foc mediu (circa 175 grade C), pana cand acestia se rumenesc frumos deasupra. In imaginea cu ingredientele retetei apar trei cubulete de unt, dar pana la urma a fost suficient unul singur.

Loading...
Evaluează articolul