Castraveţi cu rozmarin în saramură

castraveti cu rozmarin in saramura jpeg

Puşi la saramură după o reţetă a bunicii, aceşti castraveţi sunt absolut delicioşi. Se spune despre rozmarin că este util pentru ficat, datorită capacităţii sale entioxidante excepţionale, fapt pentru care, încă din Evul Mediu se considera că rozmarinul asigură o tinereţe veşnică. Iată mai jos reţeta de castraveţi cu rozmarin în saramură.

Castraveţi cu rozmarin în saramură - Ingrediente

5 kg castraveţi 8 cepe mici (sau verzi) 2 bucăţi hrean 4 crenguţe de rozmarin 6 foi de dafin boabe de muştar piper boabe sare grunjoasă

Castraveţi cu rozmarin în saramură - Cum se prepară

Se aleg castraveţi mici şi proaspeţi, se spală bine şi se pun la scurs. Se curăţă ceapa şi hreanul. Ceapa se lasă întreagă, iar hreanul se taie fâşii. Într-o oală se pun 5 litri de apă, foile de dafin, piper boabe şi 5 linguri cu vârf de sare grunjoasă şi se lasă să dea în fiert. Castraveţii se aşază într-un borcan de 5 l (sau borcane mai mici), intercalând printre ei crenguţe de rozmarin, cepele şi fâşii de hrean. Peste castraveţii aşezaţi în borcan se pun boabele de muştar, se toarnă zeama fierbinte (atenţie, să nu se spargă borcanul!) şi se acoperă cu un capac până a doua zi. A doua zi, se scurge zeama din borcan şi se pune din nou la fiert. Se mai adaugă un litru de apă şi o lingură cu sare dacă mai este nevoie. Se dă în fiert şi se toarnă din nou peste castraveţi. Se mai procedează la fel şi ziua următoare, după care se leagă borcanul şi se pune în cămară.