Chef Marian Ion: „Bucătăria românească veche merită redescoperită“

1 dsc 0583 jpg jpeg

A început de jos în bucătărie şi a ajuns să conducă echipe de zeci de oameni. Crede în valoarea bucătăriei vechi româneşti şi spune că gastronomia noastră va evolua când bucătarii vor lăsa orgoliile deoparte şi vor începe să colaboreze. Acesta este Marian Ion, chef la Berăria H, din Bucureşti, un bucătar pentru care nicio provocare nu pare prea mare.

Cariera lui Marian Ion (40 de ani) a început dintr-un hobby, dar acela nu a fost gătitul, ci… pescuitul, după cum mărturiseşte. „Am crescut în Bucureşti, n-am avut rude la ţară, dar în vacanţe îmi plăcea să merg la pescuit. Şi, ca să-mi susţin acest hobby, am fost nevoit să mă apuc de muncă, în vacanţa de vară. Eram în clasa a IX-a, aveam 15 ani şi am văzut în geamul unei pizzerii un anunţ de angajare. Voiam să lucrez ca ospătar, însă acolo aveau nevoie doar de bucătar“, îşi începe povestea chef Marian.

Job de vacanta si… ceva mai mult

Acesta nu se sfieşte să povestească despre prima încercare în bucătărie, care a fost la un pas de dezastru. „Mi-aduc aminte de un experiment făcut cu fratele meu, când am încercat să preparăm bezele şi am dat foc cuptorului. Deci nu pot spune că aveam vreo pasiune pentru gătit. Aşa că atunci când cei de la pizzerie mi-au propus să lucrez ca bucătar nu am fost deloc tentat, dar am acceptat într-un final. Am crezut că va fi un job de vacanţă, dar mi-a convenit programul, aşa că am rămas şi după începerea şcolii. Dimineaţa mergeam la Liceul de Aviaţie, după-amiaza lucram în restaurant“, continuă el. 

Acesta a fost începutul pentru tânărul bucătar şi, încet-încet, bucătăria i-a intrat în sânge. Au urmat joburi la alte restaurante, într-un cazinou celebru bucureştean, apoi o perioadă petrecută pe un vas de croazieră. Aici, crede el, a dobândit maturitatea profesională. „În ciuda poveştilor despre condiţiile grele de pe vasele de croazieră, pentru mine a fost o experienţă bună. Am lucrat într-o echipă de 120 de oameni din 65 de ţări şi mi-am schimbat mentalitatea total“, spune Marian.

Fără orgolii în bucătărie

A revenit în România după câţiva ani, iar din 2014 conduce echipa de bucătari de la Berăria H din Bucureşti. Provocarea unui angajament atât de mare nu l-a speriat. „Eram obişnuit de pe vapor, acolo erau 2.700 de pasageri, la berărie avem 2.400 de clienţi în nopţile cu concerte“. Are 57 de bucătari în subordine la Berăria H şi spune că nu e un lider orgolios. „Îi las să vină cu sugestii, cu diverse îmbunătăţiri, chiar le organizez concursuri şi le fac câte-un cadou. Trebuie să-i  impulsionezi cumva, să-i ajuţi. Şi eu am fost ajutat, când eram tânăr. Dar îi ajut pe cei care vor să evolueze, pe cei la care văd pasiunea“, dezvăluie cheful. 

Pe Marian nu-l impresionează trendurile actuale, chefii cu zeci de mii de fani, care postează pe Facebook sau Instagram fotografii cu mâncăruri perfecte. „Facebook e o minciună. Pozele nu au gust, dovedeşte ceea ce poţi la locul de muncă“, este crezul lui. Îi plac sarmalele şi micii şi crede că „bucătăria românească veche merită redescoperită. Mulţi bucătari au uitat-o, dar există o mulţime de preparate vechi, pe care le poţi descoperi dacă mănânci în curtea unui ţăran sau a unei bunicuţe. Trebuie doar să le căutăm şi să le punem în valoare“. 

Iar pasul către o nouă etapă a gastronomiei româneşti se poate face doar dacă chefii din actuala generaţie vor colabora. „De ce să ai orgolii în bucătărie? De ce să te duci să mănânci la un coleg de-al tău, apoi să-l critici? Oricând ai ceva de învăţat de la alt bucătar, avem stiluri diferite, bucătării diferite, segmente de piaţă diferite. Niciodată doi oameni nu vor fi la fel, aşa e şi cu mâncarea“, conchide el.