Ciorbă ardelenească de fasole verde cu smântână

ciorbă ardelenească de fasole verde cu smântână jpeg

Ciorba românească are ceva aparte, anume gusturi deosebite şi unice. Ciorba de fasole verde este printre cele mai răcoritoare şi hrănitoare ciorbe, excelentă pentru vară. Varianta ardelenească este cu iaurt gras sau smântână şi fasole păstăi proaspătă, cu păstaie lată verde sau galbenă. Este foarte bună, mai ales că nu are carne şi poate fi gustată fără probleme şi la cină. Merge bine şi puţin călduţă sau chiar rece.

Ingrediente  Ciorbă ardelenească de fasole verde cu smântână:

  • 800 g fasole păstăi
  • 6 roşii mari sau roşii în bulion (800 g)
  • 1 ţelină mai mică cu tot cu frunze
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 legătură leuştean
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 lingură făină
  • Sare
  • 100 ml oţet
  • 600 g smântână

Mod de preparare Ciorbă ardelenească de fasole verde cu smântână:

Se începe cu începutul, anume curăţatul păstăilor, care nu este neapărat o activitate plăcută. Însă, ciorba iese minunată doar atunci când păstăile sunt curăţate cum trebuie, adică fără capete sau aţe. Apoi, se taie sau se rup păstăile în bucăţi mici de 3 cm şi se clătesc bine în apă rece.

Morcovii şi ţelina se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe sau rondele. Frunzele de ţelină se păstrează. Se pun 6 litri la fiert cu puţină sare, apoi se adaugă morcovii şi ţelina tăiate. Când legumele au fiert la jumătate, se pun şi păstăile de fasole şi frunzele de ţelină tocate nu foarte mărunt.

Se trece la decojirea roşiilor şi tocare lor separat. Se curăţă şi se toacă mărunt ceapa şi usturoiul, iar ardeiul se toacă cuburi. Se încinge puţin ulei într-o tigaie şi se pun ceapa, usturoiul şi ardeiul la călit. Se amestecă şi lingura de făină şi se lasă la rumenit. Apoi, se adaugă roşiile şi smântâna, se amestecă bine şi se lasă să dea în câteva clocote.

Când fasolea s-a înmuiat, se adaugă şi compoziţia de roşii şi smântână, se adaugă oţetul şi legătura de leuştean tocată mărunt. Se mai lasă pe foc 10 minute, se pune sare dacă mai este cazul şi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se serveşte caldă sau rece cu pâine neagră şi ardei iute. Poftă bună!