Cozonac pufos

Cei mai bunci cozonaci cu nucă au în compoziţie şi cacao jpeg

Aceasta reteta de cozonac pufos trebuie neaparat s-o incerci si cu siguranta iti vei surprinde familia si invitatii.

Ingrediente: 2 kg făină, 650 g zahăr, 1 esenţă de lămâie,  coajă de la 2 lămâi,  7 ouă,  4 plicuri drojdie uscată,  150-200 ml ulei,  1 linguriţă sare,  1,200 l lapte Pentru umplutură:  300 g nucă,  500 g rahat,  3-4 linguri cacao,  200 g stafide

Mod de preparare

Toci nuca grosier, amesteci cu cacao şi cu zahăr (cca 150 g) şi apoi cu stafidele. Umplutura trebuie să fie uscată. Cerni făina într-un vas şi presari peste ea drojdia. Pui laptele pe foc împreună cu zahărul şi sarea şi înfierbânţi bine. Adaugi esenţa şi coaja de lămâie.

Torni amestecul peste făină şi omogenizezi puţin cu lingura. Adaugi apoi ouăle bătute. Frămânţi bine şi, în cazul în care coca este lipicioasă, mai adaugi făină, (o mână sau două). Torni câte puţin ulei şi frămânţi iar coca. După ce nu se mai lipeşte de mâini, acoperi şi laşi la cald, la dospit. Aluatul de cozonac este destul de moale, dar creşte minunat de bine şi repede. Nu mai trebuie bătut decât de 3-4 ori şi gata.

Formezi cozonacii, întinzi aluatul de cozonac cu mâna şi pui pe o parte umplutura de cacao şi pe cealaltă rahat tăiat bastonaşe.

Laşi la dospit aluatul de cozonac circa 30-40 de minute şi apoi îi coci la foc micuţ aproximativ 10 minute până fac crustă, după care la foc mai mare încă 20, în funcţie de cuptor. Scoţi acest cozonac pufos când au trecut testul cu scobitoarea.

Cozonac cu budinca de vanilie

Cozonac cu mac

Cozonac Stea de Craciun

Mirela Miclescu, Urlaţi, Prahova