Cum prepari cele mai gustoase chifteluţe tradiţional

1 captura de ecran din 2019 05 02 la 14 03 52 png png

Chifteluţele sunt o mâncare pe placul întregii familii, uşor de preparat, delicioase şi pufoase. Fie că le preferi simple, cu piure, în sos, fie alegi să le serveşti reci, ca aperitiv, chifteluţele sunt un fel de mâncare versatil şi gustos. Pentru a le nimeri exact cum trebuie, nici prea tari, nici prea moi, ci pufoase şi aromate, trebuie să ştii câteva trucuri legate de gătirea lor. Nu este nevoie să fii un as în bucătărie pentru a reuşi nişte chifteluţe ca la carte, ci este suficient să respecţi câteva indicaţii-cheie care îţi garantează că întreaga familie se va bucura de ele:

Alege corect carnea

Chifteluţele se pot face din carne de pui, porc sau vită, dar mulţi sunt de părere că cele mai reuşite sunt cele preparate din amestec. Carnea mai grasă, precum cea de vită, miel şi porc, îţi garantează că amestecul va fi mai pufos şi moale, în timp ce carnea de pui sau curcan leagă mai bine compoziţia. Dacă alegi să prepari chifteluţe de pui, trebuie să fii atentă să nu le găteşti prea mult timp, altfel pot deveni tari şi uscate.

Mărunţeşte carnea cât mai bine

Pentru ca porţia de chifteluţe să fie cât mai apetisantă, asigură-te că ai tocat cât mai bine carnea şi că amestecul este omogen, dar uşor de manevrat pentru a da chifteluţelor forma rotundă. Cu ajutorul unei maşini de tocat moderne nu vei da greş, întrucât aceasta îţi garantează mărunţirea rapidă şi uniformă a cărnii, indiferent de cantitate.

maşini de tocat moderne

Păstrează compoziţia la rece

Un truc esenţial pentru menţinerea aromei cărnii este să păstrezi compoziţia la rece până în momentul în care pui chifteluţele în tigaie. Acest lucru va preveni topirea grăsimii înainte de gătire. De asemenea, dacă vrei să adaugi în amestec şi unele alimente deja gătite, cum ar fi ceapa călită, ai grijă să le laşi să se răcească înainte de a le adăuga peste compoziţie.

Leagă amestecul cu ouă, lapte şi pesmet

Proteinele din carne contribuie la micşorarea acesteia la temperaturi înalte, atunci când o găteşti. Aşa se explică faptul că, uneori, chifteluţele pot ieşi tari şi neapetisante, mai ales dacă ai omis să adaugi câteva ingrediente esenţiale pentru închegarea compoziţiei. Ouăle şi pesmetul amestecat cu lapte vor păstra textura pufoasă şi moale la interior a chifteluţelor şi crocant la exterior.

Condimentează bine amestecul

Când vine vorba de condimentarea compoziţiei pentru chifteluţe, ai la dispoziţie numeroase opţiuni pentru a le personaliza gustul în funcţie de preferinţele tale sau ale celor dragi. Poţi adăuga în amestec condimentele clasice: piper, boia de ardei dulce, pătrunjel proaspăt tocat, cimbru şi usturoi. Însă poţi plusa şi cu alte mirodenii, cum ar fi chilli, dacă vrei nişte chifteluţe picante, coriandru, ienibahar, maghiran, oregano, schinduf sau seminţe de muştar.

Manevrează totul cu delicateţe

Atunci când dai forma chifteluţelor, ai grijă să nu strângi amestecul până când devine ferm şi compact, întrucât rişti să îţi iasă chifteluţele prea tari. Unge-ţi mâinile cu ulei înainte, astfel încât aluatul să nu se lipească şi formează chifteluţele cu delicateţe. Poţi folosi şi un cleşte pentru îngheţată pentru a porţiona amestecul şi a forma chifteluţe de dimensiuni potrivite.

Indiferent ce reţetă ai folosit pentru prepararea chifteluţelor, aceste trucuri utile te vor ajuta să obţii chiftele moi, pufoase, pe placul întregii familii şi să le dai exact gustul pe care ţi-l doreşti.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:5PH

Shutterstock/Copyright:5PH