3 deserturi americane celebre. Prepară-le acasă și nu vei dori să le mai cumperi vreodată
America este continentul care a adunat laolaltă cele mai multe nații, de peste tot din lume. Gastronomia a avut numai de câștigat, iar unele dintre cele mai delicioase combinații se întâlnesc în dulciuri.

Brownie, tarta pecan și banana split sunt deserturile americane care cuceresc pe oricine FOTO Shutterstock
Iată rețetele dulciurilor care te vor cuceri de la prima degustare
Brownie cu ciocolată
Ingrediente
200 g ciocolată amăruie
115 g unt
65 g făină
200 g zahăr
100 g zahăr brun
3 ouă
¼ linguriță sare
1 linguriță esență de vanilie
40 g cacao
Pentru glazură:
100 g ciocolată
50 ml smântână lichidă
Topești ciocolata ruptă bucăți împreună cu untul pe baie de apă, apoi lași la răcorit. În alt castron, mixezi ouăle cu cele două tipuri de zahăr, până obții o compoziție aerată, cu volum dublu. Adaugi sarea, esența de vanilie și amestecul lichid, pe care le omogenizezi cu un tel pară. La final, pui făina cernută și combinată cu pudra de cacauo și le încorporezi ușor cu o spatulă.
Torni aluatul într-o tavă cu pereți înalți, tapetată cu hârtie de copt. Dai la cuptorul preîncălzit la 180 °C și coci 30 de minute.
Pentru glazură, topeşti ciocolata ruptă bucăţi împreună cu smântâna lichidă şi laşi să ajungă la temperatura camerei. Când prăjitura s-a răcit complet, o scoți din tavă, îndepărtezi hârtia de copt și torni glazura. O decorezi după imaginație.




Tartă cu nuci pecan
Ingrediente
Pentru aluat:
150 g unt
250 g făină
1 ou
1 praf de sare
1 lingură apă
Pentru umplutură:
250 g miez nuci pecan (sau nuci)
120 g zahăr brun
100 ml sirop arțar
3 ouă
75 g unt
1 praf sare
1 linguriță extract de vanilie
Pentru decor:
20-25 jumătăți miez de nuci pecan (sau nuci)
Citește și Tartă cu alune de pădure şi caramel
Pentru aluat, tai untul rece cubulețe, îl pui într-un blender cu făina și mixezi până obții un aluat nisipos. Adaugi sarea, oul și apa foarte rece. Mixezi până obții un aluat omogen, pe care îl învelești în folie alimentară și îl pui la frigider o oră.
Pentru umplutură, macini în blender nucile pecan. Într-un bol, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul, apoi adaugi ouăle, unul câte unul. Încorporezi siropul de arțar, sarea, nucile măcinate, extractul de vanilie și omogenizezi.
Întinzi din aluat o foaie de jumătate de centimetru grosime. O pui într-o formă de tartă, inclusiv pe pereți și îndepărtezi surplusul cu un cuțit. Torni umplutura și așezi deasupra jumătățile de nucă.
Pui tarta în cuptorul încălzit în prealabil și o ții 10 minute la 200 °C, apoi 25-30 de minute la 160 °C. O lași la răcit înainte să o porționezi. O poți servi cu înghețată de vanilie.
Banana split
Ingrediente
4 banane bine coapte
200 g înghețată vanilie
200 g înghețată căpșuni
200 g înghețată ciocolată
300 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
2 plicuri zahăr vanilat
100 ml sirop ciocolată
50 g alune sau arahide crude
cireșe Maraschino, pentru decor
Pui alunele sau arahidele într-o tavă și le dai la cuptor 10 minute, la 160 °C, până se rumenesc ușor. Le scoți și le lași la răcit, apoi le mărunțești cu un cuțit.
Mixezi smântâna rece cu zahărul vanilat până devine frișcă. Descojești bananele, te lai în jumătate pe lung și asamblezi desertul. Între două jumătăți, pui trei cupe de înghețată, câte una din fiecare sortiment. Decorezi cu frișcă, torni siropul de ciocolată și presari alunele tocate. Ornezi desertul cu cireșe Maraschino și îl servești imediat.
Citește și Ruladă cu ciocolată şi banane, fără coacere