Clătite Ana Lugojana: cum se fac delicioasele clătite bănățene
Un desert complex, elaborat, clătitele Ana Lugojana sunt populare mai mult în zona Banatului, unde au și fost inventate, la hanul cu același nume. Combinația de ingrediente este bogată și surprinzătoare și schimbă percepția despre banalele clătite.
Astfel, dulceața este înlocuită de o umplutură cremoasă cu brânză dulce și stafide, peste ele se toarnă un sos aromat de vanilie și totul se acoperă cu bezea fină și se caramelizează la cuptor.

Clătite bănățene Ana Lugojana FOTO Shutterstock
Iată cum se pregătesc clătitele Ana Lugojana.
Pentru clătite:
2 ouă mari
150 g făină
1 lingură zahăr
70 ml apă minerală carbogazoasă
150 ml lapte
1 praf de sare
20 g unt
ulei, pentru uns
Pentru umplutură:
400 g brânză dulce de vaci (sau urdă dulce, ricotta etc.)
100 g smântână fermentată
100 g zahăr
1 esență vanilie
50 g stafide aurii
20 ml esență de rom
unt, pentru uns
Pentru bezea:
3 albușuri
1 praf de sare
200 g zahăr
1 linguriță suc de lămâie
Pentru sosul de vanilie:
3 gălbenușuri
30 g zahăr vanilat
30 g zahăr
150 ml smântână lichidă pentru gătit (15% grăsime)
Citește și Clătite secuieşti cu smântână, după reţeta lui Horia Vîrlan
Pentru aluatul de clătite, într-un castron mediu bați ouăle, adaugi zahărul, sarea, făina, laptele, apa minerală și continui să amesteci până ce sunt omogenizate și compoziția nu mai are deloc cocoloașe. Torni untul topit și răcit și îl încorporezi. Coci clătitele într-o tigaie unsă cu ulei şi le laşi la răcit.
Pentru umplutură, torni esența de rom peste stafide și le lași la hidratat. Amesteci brânza dulce de vaci cu smântâna, zahărul și esența de vanilie. La final, încorporezi stafidele hidratate. Umpli clătitele cu această compoziție, sigilezi capetele și le pui într-un vas uns cu puțin unt.
Pentru bezea, mixezi albușurile cu sarea până când au consistența unei spume subțiri, apoi adaugi treptat zahărul, mixând la viteză maximă. Când bezeaua e fermă și lucioasă, torni zeama de lămâie și mai mixezi 30 de secunde.
Pentru sosul de vanilie, mixezi gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat până ce își dublează volumul și se albesc, apoi torni smântâna lichidă și omogenizezi. Torni sosul peste clătite și dai vasul la cuptorul preîncălzit la 180 °C, aproximativ 10 minute, până ce sosul începe să se coaguleze.
Scoți tava cu clătite, așezi deasupra un strat de bezea, crești temperatura la 220 °C și dai clătitele la cuptor încă 8-10 minute, până ce bezeaua e ușor caramelizată. Le servești calde sau reci.