Clătite Ana Lugojana: cum se fac delicioasele clătite bănățene

Un desert complex, elaborat, clătitele Ana Lugojana sunt populare mai mult în zona Banatului, unde au și fost inventate, la hanul cu același nume. Combinația de ingrediente este bogată și surprinzătoare și schimbă percepția despre banalele clătite.

Astfel, dulceața este înlocuită de o umplutură cremoasă cu brânză dulce și stafide, peste ele se toarnă un sos aromat de vanilie și totul se acoperă cu bezea fină și se caramelizează la cuptor.

clatite ana lugojana shutterstock 2137234213 jpg

Clătite bănățene Ana Lugojana FOTO Shutterstock

Iată cum se pregătesc clătitele Ana Lugojana.

Pentru clătite:

2 ouă mari

150 g făină

1 lingură zahăr

70 ml apă minerală carbogazoasă

150 ml lapte

1 praf de sare

20 g unt

ulei, pentru uns

Pentru umplutură:

400 g brânză dulce de vaci (sau urdă dulce, ricotta etc.)

100 g smântână fermentată

100 g zahăr

1 esență vanilie

50 g stafide aurii

20 ml esență de rom

unt, pentru uns

Pentru bezea:

3 albușuri

1 praf de sare

200 g zahăr

1 linguriță suc de lămâie

Pentru sosul de vanilie:

3 gălbenușuri

30 g zahăr vanilat

30 g zahăr

150 ml smântână lichidă pentru gătit (15% grăsime)

Citește și Clătite secuieşti cu smântână, după reţeta lui Horia Vîrlan

Pentru aluatul de clătite, într-un castron mediu bați ouăle, adaugi zahărul, sarea, făina, laptele, apa minerală și continui să amesteci până ce sunt omogenizate și compoziția nu mai are deloc cocoloașe. Torni untul topit și răcit și îl încorporezi. Coci clătitele într-o tigaie unsă cu ulei şi le laşi la răcit.

Pentru umplutură, torni esența de rom peste stafide și le lași la hidratat. Amesteci brânza dulce de vaci cu smântâna, zahărul și esența de vanilie. La final, încorporezi stafidele hidratate. Umpli clătitele cu această compoziție, sigilezi capetele și le pui într-un vas uns cu puțin unt.

Pentru bezea, mixezi albușurile cu sarea până când au consistența unei spume subțiri, apoi adaugi treptat zahărul, mixând la viteză maximă. Când bezeaua e fermă și lucioasă, torni zeama de lămâie și mai mixezi 30 de secunde.

Pentru sosul de vanilie, mixezi gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat până ce își dublează volumul și se albesc, apoi torni smântâna lichidă și omogenizezi. Torni sosul peste clătite și dai vasul la cuptorul preîncălzit la 180 °C, aproximativ 10 minute, până ce sosul începe să se coaguleze.

Scoți tava cu clătite, așezi deasupra un strat de bezea, crești temperatura la 220 °C și dai clătitele la cuptor încă 8-10 minute, până ce bezeaua e ușor caramelizată. Le servești calde sau reci.