Cl─âtite Ana Lugojana: cum se fac delicioasele cl─âtite b─ân─â╚Ťene

Un desert complex, elaborat, cl─âtitele Ana Lugojana sunt populare mai mult ├«n zona Banatului, unde au ╚Öi fost inventate, la hanul cu acela╚Öi nume. Combina╚Ťia de ingrediente este bogat─â ╚Öi surprinz─âtoare ╚Öi schimb─â percep╚Ťia despre banalele cl─âtite.

Astfel, dulcea╚Ťa este ├«nlocuit─â de o umplutur─â cremoas─â cu br├ónz─â dulce ╚Öi stafide, peste ele se toarn─â un sos aromat de vanilie ╚Öi totul se acoper─â cu bezea fin─â ╚Öi se caramelizeaz─â la cuptor.

clatite ana lugojana shutterstock 2137234213 jpg

Cl─âtite b─ân─â╚Ťene Ana Lugojana FOTO Shutterstock

Iat─â cum se preg─âtesc cl─âtitele Ana Lugojana.

Pentru cl─âtite:

2 ou─â mari

150 g f─âin─â

1 lingur─â zah─âr

70 ml ap─â mineral─â carbogazoas─â

150 ml lapte

1 praf de sare

20 g unt

ulei, pentru uns

Pentru umplutur─â:

400 g brânză dulce de vaci (sau urdă dulce, ricotta etc.)

100 g smântână fermentată

100 g zah─âr

1 esen╚Ť─â vanilie

50 g stafide aurii

20 ml esen╚Ť─â de rom

unt, pentru uns

Pentru bezea:

3 albușuri

1 praf de sare

200 g zah─âr

1 linguri╚Ť─â suc de l─âm├óie

Pentru sosul de vanilie:

3 gălbenușuri

30 g zah─âr vanilat

30 g zah─âr

150 ml smântână lichidă pentru gătit (15% grăsime)

Cite╚Öte ╚Öi Cl─âtite secuie┼čti cu sm├ónt├ón─â, dup─â re┼úeta lui Horia V├«rlan

Pentru aluatul de cl─âtite, ├«ntr-un castron mediu ba╚Ťi ou─âle, adaugi zah─ârul, sarea, f─âina, laptele, apa mineral─â ╚Öi continui s─â amesteci p├ón─â ce sunt omogenizate ╚Öi compozi╚Ťia nu mai are deloc cocoloa╚Öe. Torni untul topit ╚Öi r─âcit ╚Öi ├«l ├«ncorporezi. Coci cl─âtitele ├«ntr-o tigaie uns─â cu ulei ┼či le la┼či la r─âcit.

Pentru umplutur─â, torni esen╚Ťa de rom peste stafide ╚Öi le la╚Öi la hidratat. Amesteci br├ónza dulce de vaci cu sm├ónt├óna, zah─ârul ╚Öi esen╚Ťa de vanilie. La final, ├«ncorporezi stafidele hidratate. Umpli cl─âtitele cu aceast─â compozi╚Ťie, sigilezi capetele ╚Öi le pui ├«ntr-un vas uns cu pu╚Ťin unt.

Pentru bezea, mixezi albu╚Öurile cu sarea p├ón─â c├ónd au consisten╚Ťa unei spume sub╚Ťiri, apoi adaugi treptat zah─ârul, mix├ónd la vitez─â maxim─â. C├ónd bezeaua e ferm─â ╚Öi lucioas─â, torni zeama de l─âm├óie ╚Öi mai mixezi 30 de secunde.

Pentru sosul de vanilie, mixezi gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat până ce își dublează volumul și se albesc, apoi torni smântâna lichidă și omogenizezi. Torni sosul peste clătite și dai vasul la cuptorul preîncălzit la 180 °C, aproximativ 10 minute, până ce sosul începe să se coaguleze.

Sco╚Ťi tava cu cl─âtite, a╚Öezi deasupra un strat de bezea, cre╚Öti temperatura la 220 ┬░C ╚Öi dai cl─âtitele la cuptor ├«nc─â 8-10 minute, p├ón─â ce bezeaua e u╚Öor caramelizat─â. Le serve╚Öti calde sau reci.



Recente

copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg
salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg
pulpe gratar shutterstock 1457188550 jpg