Trei reţete de cozonac de Paşte

4 captura de ecran din 2019 04 25 la 18 02 26 png png

Îţi prezentăm trei reţete deosebite de cozonac pe care le poţi pregăti de Paşte. Fie că îl preferi pe cel clasic, cu nucă şi cacao, ori că îţi plac combinaţiile de rahat sau stafide, noi îţi propunem să le încerci pe toate pentru că sunt delicioase!

Cozonac glazurat cu ciocolată

cozonac glazurat ciocolata shutterstock 114379702 jpg jpeg

Ingrediente pentru cozonac cu ciocolată:

1 kg făină albă


sare


1 pliculeţ drojdie uscată


20 g unt


250 ml lapte


4 gălbenuşuri


100 g zahăr


2 pliculeţe zahăr vanilat


esenţă de rom


coajă rasă de portocală Pentru umplutură 100 g miez de nucă


2 linguri pudră de cacao


100 g zahăr pudră
100 ml lapte

Pentru glazura de ciocolată

250 g ciocolată neagră sau ciocolata de casa


5 linguri lapte


1 lingură zahăr


50 g unt

Mod de preparare cozonac cu ciocolată:

Omogenizezi drojdia cu 3 linguri de lapte călduţ şi 2 linguri de făină, apoi laşi să dospească la cald până îşi dublează volumul. Cerni făina de două ori, o amesteci cu maiaua dospită, 4 gălbenuşuri frecate cu un praf de sare, laptele călduţ, în care ai dizolvat zahărul şi zahărul vanilat, untul topit, esenţa de rom şi coaja de portocală.

Frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic, pe care îl laşi la crescut 40 de minute, la loc cald.

Amesteci miezul de nucă măcinat cu zahărul, pudra de cacao şi laptele, până se obţine o pastă subţire. Împarţi aluatul în două, întinzi două foi şi le acoperi cu un strat de umplutură.

Rulezi, formând doi cozonaci, pe care îi pui în două tăvi tapetate cu folie de copt şi îi laşi circa 30 de minute la crescut. Introduci tăvile cu cozonaci în cuptorul preîncălzit pentru circa 45-50 de minute.

Pentru glazură, fierbi în bain-marie laptele cu zahărul şi ciocolata rasă, amestecând continuu, până se îngroaşă ca o cremă fluidă. O scoţi din bain-marie şi o freci cu untul până se incorporează, apoi o torni peste cozonacii călduţi, cât mai uniform.

Laşi cozonacii să se răcească şi să se întărească glazura. Nu vei regreta ca ai ales aceasta retata de cozonac glazurat cu ciocolată.

Cozonac cu migdale. Cea mai bună reţetă de cozonac

Ingrediente pentru cea mai bună reţetă de cozonac - Cozonac cu migdale

500 g făină


100 ml ulei


1 cub de drojdie


150 g zahăr


3 gălbenuşuri


sare


2 plicuri zahăr vanilat


1 lingură esenţă de rom


coaja rasă de la 1/2 lămâie

1 mână de stafide


hârtie pentru copt

Pentru umplutură


300 g nuci măcinate


2 linguri cu vârf cacao


3 albuşuri


50 g zahăr


1 lingură esenţă de rom

Pentru glazură


220 g zahăr pudră


sucul de la 1 lămâie


1 gălbenuş

Mod de preparare pentru cea mai bună reţetă de cozonac - Cozonac cu migdale

Cerni făina într-un castron mare. În puţin lapte călduţ dizolvi zahărul şi zahărul vanilat.

Pregăteşti maiaua: amesteci drojdia cu 3 linguri de lapte şi cu două linguri de făină, până se transformă într-o pastă. O laşi la crescut 15 minute.

Freci gălbenuşurile cu sarea până se albesc. După ce maiaua a crescut, o pui peste făină şi adaugi gălbenuşurile, esenţa de rom, coaja de lămâie, stafidele şi restul de lapte, câte puţin. Frămânţi bine aluatul de cozonac, cam 30 de minute.

Adaugi uleiul la temperature camerei. Când aluatul pentru cozonac cu migdale face băşicuţe, e gata. Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la crescut cam 2 ore. Albuşurile pentru umplutură le baţi spumă tare, adaugi nuca, zahărul, esenţa de rom şi cacaua. Ungi suprafaţa de lucru cu puţin ulei şi întinzi o foaie.

Nu ai nevoie de sucitor, e de-ajuns să tragi de aluat până ajunge la dimensiunea dorită. Întinzi umplutura peste foaie şi rulezi. Îl aşezi într-o formă de cozonac în care ai pus hârtie pentru copt de la Fino şi-l mai laşi la dospit jumătate de oră. Îl ungi cu un gălbenuş şi‑l dai la cuptor 45 de minute, până se rumeneşte.

Topeşti zahărul în sucul de lămâie amestecat cu puţină apă.

Scoţi cozonacul cu migdale din cuptor, îl laşi la răcit 15 minute, după care torni deasupra glazura şi stafidele.

Cozonac răsucit

cozonac rasucit png png

Ingrediente pentru cozonac răsucit:


500 g făină


250 ml lapte


25 g drojdie proaspătă

150 g zahăr


1 plic zahăr vanilat


50 ml ulei


50 g unt


3 picături ulei esenţial de lămâie


1 praf de sare


Pentru umplutură


400 g nuci mărunţite


50 g cacao pudră


50 g lapte praf


150 ml apă caldă


Pentru uns


1 gălbenuş


2 linguri lapte


50 g seminţe de susan


Pentru sirop


150 ml apă


400 g zahăr


1 fiolă esenţă de rom


1 fiolă esenţă vanilie

Mod de preparare cozonac răsucit:

Pentru aluat, amesteci drojdia Secretul Bunicii cu o linguriţă de zahăr, două linguri de lapte cald şi o lingură de făină. O laşi deoparte 10 minute. Cerni făina de două ori, faci în mijloc o adâncitură, torni laptele călduţ, adaugi zahărul, zahărul vanilat, gălbenuşurile, sarea, uleiul esenţial şi maiaua.

Combini uleiul cu untul topit şi, în timp ce frămânţi, încorporezi amestecul în aluat, îl frămânţi până nu se mai lipeşte de mâini şi devine elastic. Laşi aluatul la dospit, la loc cald, acoperit cu un prosop, o oră. Între timp, pregăteşti umplutura.

Combini nucile mărunţite cu zahărul şi cu pudra de cacao. Adaugi laptele praf şi omogenizezi. Torni apa călduţă, puţin câte puţin, amestecând continuu până obţii o compoziţie cremoasă, de consistenţa unui gem.

Aluatul dospit îl împarţi în două. Întinzi cu sucitorul fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină şi aşezi peste ele umplutura de nuci şi o netezeşti. Rulezi fiecare foaie umplută, apoi le tai pe lungime cu un cuţit ascuţit. Împleteşti cele două suluri crestate şi formezi un colac pe care îl aşezi pe o tavă cu hârtie de copt.

Îl acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte, la loc cald, 45 de minute. Ungi cozonacul cu gălbenuşul amestecat cu lapte, presari seminţele de susan şi îl coci 45 de minute, la 180 °C.

Pentru sirop, pui pe foc apa cu zahărul. Laşi să fiarbă la foc mic, fără să amesteci, până când zahărul s-a topit. După ce s-a răcit puţin, adaugi esenţa de rom şi de vanilie, apoi ungi, cu o pensulă, cozonacul fierbinte până absoarbe tot siropul.