Ciorbă de pipote cu orez

1 20171225 124752 2 jpg jpeg

Această reţetă a fost realizată şi trimisă de Aurelia Baciu, din Târgu-Mureş. Aşteptăm în continuare creaţiile voastre culinare, însoţite de fotografii, la adresa retete@click.ro.

  • Porții: 1 oală
  • Timp total: 2 ore
  • Pregătire: 30 min
  • Gătire: 1 h 30 min
  • Categorie: supe, ciorbe

Ingrediente

● 500 g pipote şi inimi

● 3 morcovi

● 1/4 ţelina

● 1 rădăcină mică de pătrunjel

● 1 ceapă albă

● 3-4 linguri orez

● 2 gălbenuşuri

● 250 g smântână

● zeamă de lămâie sau oţet, pentru acrit

● sare, după gust

● 2 linguri ulei

Mod de preparare

Speli şi cureţi pipotele şi inimile, le opăreşti câteva minute şi le strecori. Cureţi morcovii. Doi dintre ei îl tai bastonaşe, iar pe cel rămas îi faci cubuleţe. Ceapa o speli şi o crestezi în 4, iar pătrunjelul şi ţelina le speli, le cureţi şi le laşi întregi. Aşezi pe foc o oală cu 4 l de apă şi răstorni pipotele şi inimile. Când sunt pe jumătate fierte, pui legumele, mai puţin

morcovul făcut cubuleţe.

Încingi uleiul, pui în el cubuleţele de morcov, le laşi câteva minute ca să se coloreze şi le răstorni în oală. Presari sare şi laşi la fiert. Când s-au înmuiat, scoţi din supă ceapa, ţelina şi pătrunjelul. Separat, speli orezul şi îl fierbi în apă cu sare, îl scurgi, apoi îl pui în ciorbă. Potriveşti gustul de sare şi dai de pe foc.

Combini gălbenuşurile cu smântâna şi pui în compoziţie un polonic de zeamă, omogenizezi, apoi răstorni, în fir subţire, în oală. Amesteci continuu, pentru a nu se tăia smântâna. La final, acreşti ciorba cu zeamă de lamâie sau cu oţet, după gust.

FOTO: Arhivă personală