Pască de Paşte moldovenească. 3 reţete simple şi delicioase

pasca paste moldoveneasca jpeg

Am auzit de multe ori vorba asta: pasca moldovenească este cea mai bună, pentru că este vorba de reţeta clasică, dar care poate fi preparată în fel şi chip. Noi îţi propunem trei reţete simple şi delicioase de pască de Paşte moldovenească şi sperăm să-ţi fie de folos.

Pască din Bucovina

Ingrediente pentru Pască din Bucovina - Pască de Paşte moldovenească

Pentru aluat 2 ouă 100 ml ulei 500 g făină 1/2 linguriţă sare 100 g stafide 20 g drojdie rom 250 ml lapte 120 g zahăr

350 g brânză dulce de vaci

80 g zahăr

2 ouă

30 g griş

50 g stafide aurii

coajă rasă de lămâie

esenţă de rom şi scorţişoară după gust

1 ou pentru uns

Mod de preparare pentru Pască din Bucovina - Pască de Paşte moldovenească

Încălzeşti laptele cu zahărul şi cu sarea. Laşi să se răcească puţin. Pui drojdia în puţin lapte călduţ. Pui făina într-un lighenaş, adaugi laptele călduţ, apoi ouăle, drojdia diluată în lapte şi stafidele ţinute în rom. Frămânţi bine, adăugând treptat uleiul călduţ, după care laşi aluatul la crescut.

Împarţi apoi aluatul în două. Întinzi o parte pe fundul unei tăvi rotunde nu prea mari, unsă şi tapetată cu hârtie de copt. Ridici puţin marginile aluatului şi pui crema de brânză, pentru care amesteci bine toate ingredientele într-un vas. Nivelezi frumos brânza.

Din cealaltă bucată de aluat întinzi două suluri mai mici şi subţiri şi două suluri mai mari şi mai groase, pe care le împleteşti separate, apoi aşezi sulul mare împrejurul tăvii. iar sulul mic îl aşezi în mijlocul tăvii în formă de cruce. Laşi pasca de Paşte moldovenească puţin la crescut, o ungi cu un ou bătut şi o dai la cuptor până trece proba cu paiul.

Pască clasică

Ingrediente pentru pască de Paşte moldovenească

700 g făină

30 g drojdie

4 ouă

200 g zahăr

250 g lapte

1 vârf de cuţit de sare

1 kg brânză de vaci

300 g stafide

2 linguri făină

5 ouă

1 praf de sare

250 g zahăr

coaja rasă de la 1 lămâie

Mod de preparare pentru pască de Paşte moldovenească Amesteci 3 linguri de făină cu drojdia şi cu un pic din laptele călduţ. Laşi maiaua la crescut, la loc cald. Cerni făina, adaugi ouăle şi maiaua. Topeşti în laptele cald zahărul şi sarea, apoi îl torni peste făină şi frămânţi aluatul aproximativ 20 de minute, adăugând treptat untul topit. Laşi aluatul pentru pască la crescut. Pentru umplutură, amesteci brânza scursă, cu gălbenuşurile, stafidele, zahărul, făina pusă în ploaie şi coaja rasă de lămâie. Baţi separat albuşurile o spumă tare şi le încorporezi uşor, de jos în sus în amestecul de brânză. Întinzi aluatul într-o tavă rotundă, unsă cu unt, peste care torni umplutura. Din bucăţile de aluat care depăşesc marginea tăvii faci o împletitură pe care o pui pe diametrul exterior al pascăi. Dai tava cu pască de paşte moldovenească la cuptorul preîncălzit şi o laşi la copt până se rumeneşte şi trece testul scobitorii.

Pască cu brânză şi stafide

Ingrediente pentru pască de Paşte moldovenească Pentru aluat 3 ouă 200 ml lapte 500 g făină 1 pliculeţ drojdie uscată 100 ml ulei 100 g zahăr coajă rasă de lămâie Pentru umplutură 800 g brânză de vaci bine scursă 100 g unt 200 g smântână 50 g griş 50 g făină 200 g zahăr 5 ouă 100 g stafide 3 linguri rom coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare pentru pască de paşte moldovenească Pentru aluat faci întâi o plămadă şi amesteci drojdia cu 2-3 linguri cu lapte şi făină până obţii consistenţa unei smântâni mai groase. Laşi să dospească, la cald, 20 de minute. Pui şi stafidele să se umfle în rom. Într-un vas mare cerni făina, îi faci o adâncitură în mijloc şi torni plămada. Adaugi, pe rând, ouăle, restul de lapte, zahărul, aromele şi uleiul. Frămânţi bine până se obţine un aluat elastic pe care îl laşi la crescut 30 de minute , la loc cald. Între timp, prepari umplutura amestecând brânza, untul înmuiat (la temperatura camerei), smântâna, zahărul, gălbenuşurile, făina, aromele şi stafidele. La sfârşit adaugi albuşurile bătute spumă tare. Într-o formă rotundă de blat de tort aşezi o foaie din aluatul crescut, de 2 cm grosime. Pe margine aşezi o cunună din suviţe de aluat împletit şi laşi loc gol în centrul formei. Presari griş în locul gol şi apoi torni amestecul de brânză. Deasupra brânzei aşezi în cruce două suviţe de aluat. Ungi pasca de paşte moldovenească cu ou şi o dai la cuptor până se rumeneşte frumos.