Sparanghel cu sos

sparanghel smantana 15729883 xl jpeg

Delicioasa legumă este menţionată de Pliniu cel Bătrân în lucrarea sa „Materia Medica“, cea mai importantă lucrare legată de istoria gătitului. Se pare că Iulius Cezar a mâncat sparanghel în Lombardia, iar cel mai mult îi plăcea cel cu unt topit. În timpul lui Ludovic al XIV-lea, sparanghelul era considerat „regele legumelor”. Acestuia i-a plăcut atât de mult încât a cerut ca în grădinile sale să fie făcute sere care să-i asigure sparanghel tot timpul anului.

Ingrediente (4 porţii)

500 g de sparanghel 125 ml ulei 5 căţei de usturoi 2 cepe albe 250 ml vin alb 250 ml smântână 1 lingură de cimbru sare piper

Mod de preparare

Speli sparanghelul, apoi tai câţiva centimetri din tijă. Separat, clocoteşti apă cu sare şi-l opreşti 10 minute, îl scoţi şi îl pui în apă cu gheaţă, 2 minute, pentru a-şi păstra culoarea verde.

Pentru sos, încingi uleiul şi căleşti ceapa şi usturoiul tăiate fin. După 2 minute torni vinul, sare şi piper, după gust, şi laşi să fiarbă până când sosul scade la jumătate. Strecori, încorporezi smântâna şi mai ţii, la foc mic, până se îngroaşă, amestecând din când în când, iar spre final presari cimbrul. Dai deoparte şi îl ţii la răcorit, aproximativ 10 minute.

Torni sosul peste sparanghel în momentul servirii.