Mămăligă cu ceapa ciorii si cârnaţ

mamaliga jpeg

Pe 1 Decembrie 1918 se împlinea visul tuturor românilor: o ţară mare şi unită purtând numele România. Anul acesta celebrăm Centenarul, încercând să scoatem în evidenţă tot ce a dat România mai bun. Fie că vorbim despre scriitori, artişti, inventatori sau alte personalităţi care ne-au marcat istoria, îi punem pe scena Centenarului şi îi privim ca pe nişte exemple demne de urmat. Orice celebrare, mai cu seamă cea a unui eveniment atât de important pentru un popor, are nevoie de bucate care sunt pe mesele românilor de sute de ani. Ca şi istoria, şi aromele şi ingredientele s-au împletit cu cele ale popoarelor care au venit aici căutând bogăţii sau, dimpotrivă, alinare. Au rezultat nişte preparate unice pe care vă invităm să le pregătiţi acasă, inspiraţi fiind de bucătarii care le-au cules de prin satele României.

Chef Toma Ioan Cosmin, bucătarul Centenarului, a cules mai multe reţete din zona sa de origine, Alba Iulia, şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.

Chef Toma Ioan Cosmin

Ingrediente:

600 g făină de mălai

200 g cârnaţ

50 g unt

100 g salată

150 g brânză de burduf

100 g smântână

sare, după gust

4 fire ceapa ciorii sau 1 fir ceapă verde

1 linguriţă ulei

zeamă de lămâie, după gust

Mod de preparare:

Aşezi un tuci, cu apă şi sare, pe foc şi prepari o mămăliguţă mai trainică. Când e gata, o răstorni pe un platou.

Separat, în unt, căleşti ceapa tăiată fin şi cârnaţul făcut rondele. Le ţii până se prăjeşte cârnaţul şi le adaugi în mămăligă. Amesteci uşor şi pui brânza.

Serveşti mămăliga stropită cu smântână, după gust, alături de o salată cu ulei şi cu zeamă de lămâie şi asezonată cu sare.

FOTO: Ionuţ Văidean