Brioşe de ciocolată cu miez de frişcă
Ştiai că termenul de brioşă îşi are originile în cuvântul francez moufflet, care se referă la pâine moale, de mici dimensiuni? În cărţi, denumirea a început să apară la începutul secolului al XVIII-lea. La curtea Reginei Victoria, slujitorilor li se dădeau brioşe, un fel de pâinici care ţineau loc de cornuri. Văzând cum le devorează servitorii, coniţele de la palat au încercat şi ele gustul deliciosului desert. Apoi, au început să-şi servească invitatele la ceai cu brioşe, în loc de biscuiţi. Aceste brioşe de ciocolată cu miez de frişcă sunt uşor de făcut, iar umplutura fină de frişcă te va duce cu gândul la gustul inegalabil al ducliurilor din copilărie.
Brioşe de ciocolată cu miez de frişcă - Ingrediente
200 g ciocolată (75% cacao) 100 g unt (80% grăsime) 80 g făină 160 g zahăr 4 ouă 160 ml smântână lichidă pentru frişcă 200 g cremă light de brânză 1 praf de sare 30 ml esenţă de vanilie 12 coşuleţe de hârtie
Brioşe de ciocolată cu miez de frişcă - Mod de preparare
Încălzeşti cuptorul la 180 de grade Celsius. Rupi ciocolata şi untul în bucăţi şi le topeşti pe baie de aburi. Amesteci totul două-trei minute şi laşi compoziţia deoparte. Într-un vas pui făina, sarea, 100 g de zahăr şi adaugi ouăle, pe rând, mixând amestecul după fiecare în parte. Adaugi 15 ml de esenţă de vanilie şi mixezi, până când obţii o cremă deschisă la culoare. Încorporezi şi compoziţia de ciocolată.
Cu poşul sau cu o pungă decupată la vârf umpli coşuleţele pentru brioşe şi le aşezi pe tavă, apoi o dai la cuptorul încălzit în prealabil.
După 10 minute, verifici cu o scobitoare dacă s-au copt. Când mijlocul brioşei este gata, scoţi tava din cuptor şi o laşi la răcit. După câteva minute, scoţi miezul brioşelor, cu atenţie ca să nu se sfărâme.
Pentru crema cu frişcă, mixezi două minute crema de brânză, până devine pufoasă, apoi adaugi restul de zahăr şi de esenţă de vanilie şi amesteci bine, până se topeşte zahărul. Baţi smântâna lichidă separat, până se întăreşte, apoi încorporezi crema de brânză. Umpli brioşele folosind un poş cu vârf de stea.