Tartă festivă cu pere şi fistic
Pentru zilele festive, poţi prepara în loc de tort această tartă cu pere şi fistic. Nu uita să fierbi perele în vin roşu şi astfel le vei aroma.
De ce ai nevoie pentru tartă cu pere şi fistic
Pentru pere
600 ml vin roşu
coaja de la 1 portocală
coaja de la 1 lămâie
100 g zahăr
6 pere mici
½ de portocală
Pentru crema de fistic
200 g fistic descojit
6 linguri zahăr
250 ml lapte
3 linguri amidon
1 linguriţă esenţă de vanilie
3-4 picături esenţă de migdale
2 linguri unt
50 g smântână
aluat de tartă
Cum se prepară tarta cu pere şi fistic
Pui aluatul de tartă în tavă, îl coci şi-l laşi la răcit.
Tai felii portocala şi o amesteci cu coaja de lămâie şi portocală, torni vinul, pui zahărul şi aşezi pe foc. Când începe să clocotească pui perele curăţate şi laşi să fiarbă 15-20 de minute, până când se înmoaie, apoi le scoţi şi le laşi la răcorit. Le dai la frigider peste noapte.
Pentru cremă, macini fistic până când se mărunţeşte. Îl pui pe foc amestecat cu laptele şi trei linguri de zahăr. Îl laşi până când începe să clocotească.
Amesteci gălbenuşurile cu restul de zahăr şi amidonul, apoi omogenizezi. Adaugi esenţa de vanilie şi de migdale. Pui o parte din laptele cald peste gălbenuşuri şi omogenizezi. Torni crema de gălbenuşuri peste fistic şi amesteci până când începe să clocotească. Mai laşi un minut pe foc, apoi dai deoparte. Cât timp este pe foc fisticul, amesteci pentru a nu se prinde de baza vasului.
Laşi crema să se răcească, apoi o pui peste blatul de tartă. Aşezi deasupra felii de pere poşate.