Pască bucovineană

pasca jpeg

Ingrediente pentru aluat:  2 ouă, 100 ml ulei,  500 g făină,  1/2 linguriţă sare,  100 g stafide,  20 g drojdie ,  rom,  250 ml lapte,  120 g zahăr Pentru cremă:  350 g brânză dulce de vaci, 80 g zahăr,  2 ouă,  30 g griş,  50 g stafide aurii,  coajă rasă de lămâie,  esenţă de rom şi scorţişoară după gust,  1 ou pentru uns

Mod de preparare

cu zahărul şi cu sarea. Laşi să se răcească puţin. Pui drojdia în puţin lapte călduţ. Pui făina într-un lighenaş, adaugi laptele călduţ, apoi ouăle, drojdia diluată în lapte şi stafidele ţinute în rom. Frămânţi bine, adăugând treptat uleiul călduţ, după care laşi aluatul la crescut.

Împarţi apoi aluatul în două. Întinzi o parte pe fundul unei tăvi rotunde nu prea mari, unsă şi tapetată cu hârtie de copt. Ridici puţin marginile aluatului şi pui crema de brânză, pentru care amesteci bine toate ingredientele într-un vas. Nivelezi frumos brânza.

Din cealaltă bucată de aluat întinzi două suluri mai mici şi subţiri şi două suluri mai mari şi mai groase, pe care le împleteşti separate, apoi aşezi sulul mare împrejurul tăvii. iar sulul mic îl aşezi în mijlocul tăvii în formă de cruce. Laşi pasca puţin la crescut, o ungi cu un ou bătut şi o dai la cuptor până trece proba cu paiul.

Florentina Hij, comuna Volovăţ, judeţul Suceava