Cele mai bune brânzeturi grecești: în ce mâncăruri le folosești

Ca în multe alte gastronomii, brânzeturile ocupă un loc important și în bucătăria grecească. Nu este masă la care să nu fie consumate: în salate, foitaje, plăcinte, tarte, feluri principale și deserturi.

feta shutterstock 701040340 jpg

Feta, cel mai popular sortiment de brânză din Grecia FOTOGRAFII Shutterstock

Brânzeturile se fac de mii de ani pe tărâmurile elene și chiar Homer menționa în scrierile sale cum se prepara brânza pe vremea aceea. Deși feta este cea mai cunoscută și consumată, există multe specialități care merită încercate.

Feta

Este o brânză din lapte de oaie sau amestec de lapte de oaie și capră, sărată și conservată în saramură. Este un sortiment cu un procent mai mare de grăsimi și, în funcție de durata de maturare, este mai moale sau mai dură. Se consumă ca antreu dar și în celebra salată grecească, la grătar sau tigaie (saganaki) cu miere și semințe de susan, în diverse produse de patiserie.

Manouri

manouri shutterstock 531961561 jpg

Manouri este un fel de urdă, o brânză semi-moale, proaspătă, albă, obținută din lapte de capră sau de oaie. Este mai cremoasă decât feta și mai grasă (36-38% grăsime), dar are doar 0,8% sare, ceea ce o face mult mai puțin sărată decât feta. Se folosește în salate, produse de patiserie sau la desert.

Mizithra

Mizithra shutterstock 275512622 jpg

Mizithra este asemănătoare cu manouri și se prepară dintr-un amestec de zer, smântână și lapte de oaie și/sau capră. Este originară din Creta și se vinde atât în varianta proaspătă, asemănătoare cu ricotta, cât și maturată (conține sare și are o textură tare). Mizithra proaspătă este mâncată la aperitiv, cu roșii și oregano, sau la desert, cu miere. Cea maturată completează diverse preparate: se rade peste paste, cartofi etc.

Kopanisti

Kopanisti shutterstock 520331416 jpg

Este produsă în Insulele Ciclade de sute de ani (Mikonos, Tinos, Andros, Syros) și este o brânză din lapte de vacă sau de oaie. Este moale, picantă (conține ardei iute și sare), se întinde ușor și este servită la aperitiv, însoțind ouzo sau vinul alb.

Citește și Pilaf ca la Muntele Athos. Ce dietă au călugării din mănăstiri

Kefalotyri

kefalotyri shutterstock 550040674 jpg

Este un alt sortiment tradițional din lapte de capră sau oaie (sau amestec). Este o brânză tare, gălbuie, maturată. Are mici găurele, este sărată și are o aromă puternică și un gust picant. Deoarece este o brânză cu o textură tare, kefalotyri poate fi prăjită în ulei de măsline (saganaki) și este potrivită pentru a fi dată pe răzătoare (înlocuiește parmezanul). Este folosită alături de feta în diverse umpluturi de plăcintă. În unele zone din Grecia, kefalotyri se prepară și astăzi exact ca în epoca bizantină, când a fost inventat acest sortiment.

Graviera

Graviera shutterstock 725596741 jpg

Graviera este o brânză produsă în principal în ​​Creta, Lesbos, Naxos și Amfilochia. Este a doua cea mai populară brânză din Grecia, după feta. Este produsă din lapte de vacă și maturată timp de cel puțin cinci luni, sub formă de roți mari. Este usor dulceagă, este folosită în salate, dar poate fi și preparată la cuptor sau prăjită.