Cum alegi pepenele roșu perfect. Ce semne îți arată că e copt și dulce

pepene shutterstock 296391284 jpg

Pepenele roșu este cel mai savurat fruct al verii. Sezonul lui începe în curând și, cum e foarte scurt, trebuie să profităm. Iată câteva trucuri pentru a alege pepenele perfect copt.

Pepenele este alimentul perfect vara, nu doar hrănitor, ci și hidratant, datorită cantității mari de apă pe care o conține (92%). E dulce, sățios, are puține calorii (30 kcal/ 100 g), e plin cu nutrienți, magneziu, potasiu, antioxidanți (licopen) și vitamine (Vitamina C).

Iată ce trebuie să urmărești atunci când cumperi un pepene roșu, pentru a alege un frcut perfect.

Sunetul

Acesta e un test care naște dezbateri între „cunoscători“, dar pe care muți îl iau în considerare. Întotdeauna lovește ușor pepenele, cu degetul. Dacă auzi un sunet înfundat, este prea copt, dacă auzi un sunet ascuțit, inseamnă că, dimpotrivă, nu e copt. Dacă, în schimbi, auzi un ecou, acesta este indiciul dorit.

Dimensiunea și greutatea

Un pepene bine copt este întotdeauna mai greu decât pare. De fapt, este mai greu decât indică dimensiunea lui. De aceea, dacă alegi un pepene potrivit ca mărime, dar te va surprinde greutatea arătată de cântar, e un lucru bun. Pepenii bine copți conțin o cantitate mai mare de apă decât cei necopți, de aceea și greutatea mai mare. „Cântărește-l“ în mâini pentru a vedea cât de greu este.

Coaja

Trebuie să fie netedă, fără lovituri, acoperită cu o ușoară „brumă“. Pe o porțiune a cojii trebuie să existe o pată galbenă, acela este locul unde pepenele a stat pe pământ. Cu cât nuanța de galben e mai închisă, cu atât fructul e mai copt. Dacă această pată lipsește, însemnă că pepenii au fost recoltați prematur.

Codița

Este important să te uiți și după codiță, atunci când cumperi un pepene roșu. Dacă aceasta este verde, nu alege fructul respectiv, deoarece a fost cules prea devreme. O codiță uscată indică, însă, că este copt și dulce.

Mirosul

Acesta e un indiciu relevant pentru orice legumă sau fruct proaspăt. Un pepene necopt va mirosi a dolveac sau castravete (de altfel, ei fac parte din aceeași familie, a cucurbitaceelor). Unul copt va avea un miros parfumat, ușor dulceag. 

FOTO Shutterstock