Dulceață de rubarbă și căpșuni. Cum gătim rubarba ca să nu fie otrăvitoare

dulceata rubarba capsuni shutterstock 284941319 jpg

Rubarba este considerată mai degrabă o legumă decât un fruct și este populară în multe zone ale lumii. Se cultivă pentru tulpinile ei comestibile. Textura cărnoasă și gustul acru al plantei se potrivesc de cele mai multe ori deserturilor, în special plăcinte, tarte, compoturi și dulceață.

Rubarba a fost folosită inițial în scop medicinal, în medicina chineză antică. Înainte să fie folosită în alimentație, se credea că rubarba ajută digestia sau că vindecă diverse afecțiuni ale stomacului. Abia când zahărul a fost accesibil, în secolul al XVIII-lea, rubarba a devenit un ingredient popular. Există mai multe soiuri de rubarbă, însă cel mai comun și mai răspândit este cel de grădină. 

Ce conține rubarba

Frunzele sunt extrem de toxice, fie crude, fie gătite, deoarece conţin acid oxalic, care irită membrana intestinelor şi care poate fi fatal.

rubarba shutterstock 615852929 jpg

În plus, rubarba este printre cele mai bogate alimente în oxalat de calciu, cea mai comună formă de acid oxalic în plante. Prea mult oxalat de calciu poate duce la formarea pietrelor la rinichi. Gătirea rubarbei poate reduce conținutul de oxalat cu 30-80%.

Rubarba este un aliment cu un număr mic de calorii și este o sursă bună de vitamina K1. Este bogată în fibre și aduce un aport eficient de vitamina C. Consumul de rubarbă, potrivit unor studii, poate scădea nivelul de colesterol din sânge.

Iată cum prepari o delicioasă dulceață de rubarbă și căpșuni

Dulceață de rubarbă și căpșuni

Ingrediente

 1 kg rubarbă

1 kg căpșuni

1,2 kg zahăr

zeama de la 1 lămâie

Speli tulpinile de rubarbă, îndepărtezi frunzele și capetele, apoi tai tijele bucăți de 1-2 cm. Presari jumătate din cantitatea de zahăr, amesteci și lași deoparte 2 ore. Între timp cureți căpșunile de codițe, le speli și le lași la scurs.

Pui vasul cu rubarbă pe foc mic, iar după ce clocotește fierbi 10-15 minute, adaugi căpșunile, zeama de lămâie și restul de zahăr. Continui fierberea la foc mediu, amestecând din când în când. Când dulceața s-a îngroșat, o iei de pe foc, o lași câteva minute la răcorit și o transferi în borcane sterilizate.

FOTOGRAFII Shutterstock