Tartă cu cremă şi rubarbă

tarta cu rubarba jpeg

Originară din China, rubarba a fost cultivată iniţial ca plantă medicinală, fiind folosită în tratarea constipaţiei şi a inflamaţiilor. A ajuns în Europa în secolul al XIV-lea, iar cererea mare a dus la plantarea rubarbei pe pământ european. Mult mai târziu, a început să fie folosită şi în gastronomie. Datorită texturii delicate şi aromei fine, aceasta este utilizată la prepararea prăjiturilor, dulceţurilor, compoturilor, jeleurilor şi siropurilor. Încearcă şi tu o delicioasă tartă cu cremă şi rubarbă!

Tartă cu cremă şi rubarbă - Ingrediente

Pentru blat

100 g unt 2 ouă 1 praf sare 3 linguri zahăr 250 g făină 150 ml smântână pentru frişcă 1 linguriţă praf de copt

Pentru umplutură

3 ouă

150 ml lapte

150 ml smântână pentru frişcă

2 linguri zahăr

100 g zahăr brun

600 g rubarbă

unt, pentru uns

Preparare

Pentru început, speli rubarba, o tai fâşii, o pui într-o tavă şi o presari cu zahăr brun. Dai tava la cuptor 15 minute, acoperită cu folie de aluminiu. Mai laşi rubarba încă 5 minute la cuptor neacoperită.

Pentru blat, amesteci zahărul cu făina, sarea şi praful de copt. În mijlocul amestecului adaugi ouăle, untul tăiat cubuleţe şi smântâna

pentru frişcă. Aluatul obţinut îl înveleşti în folie alimentară şi-l dai la frigider o oră.

Întinzi aluatul pe o tavă de tartă unsă cu unt. Înţepi aluatul din loc, îl acoperi cu boabe de fasole şi-l dai la cuptor, la 190 ºC, 20 de minute. Ulterior, scoţi fasolea şi-l mai laşi la cuptor încă 5 minute.

Între timp, pregăteşti umplutura. Într-o cratiţă pui smântâna pentru frişcă şi laptele şi aşezi amestecul pe foc până începe să fiarbă. Separat, mixezi ouăle cu zahărul, apoi adaugi amestecul fierbinte. Torni crema peste blat şi decorezi cu bucăţile de rubarbă. Dai tarta la cuptor 35 de minute, la 180 °C.

Foto: Profimedia