Din secretele Turciei

gastronomie turceasca jpeg

Bucătăria Turciei este renumită încă din vremea Imperiului Otoman, cu o perioadă de vârf între 1453-1650, moment în care arta culinară a avut cea mai mare influenţă în lume, în special în estul Europei şi în Orientul Mijlociu. Aici sunt foarte multe reţete, precum salatele cu iaurt, legumele umplute şi deserturile foarte însiropate, care se regăsesc în mai toate bucătăriile din bazinul mediteraneean.

Moşteniri culinare

Varietatea reliefului şi climatul benefic au adus în bucătăria turcească ingrediente deosebite de la o zonă la alta a ţării. Deschiderea la mare - Neagră, Marmara, Mediterană şi Egee - înseamnă preparate din peşte şi fructe de mare, iar în ceea ce priveşte carnea aici sunt foarte preţuite mielul, vita şi puiul, porcul fiind interzis de religie. Pâinea, fructele şi legumele trebuie să fie foarte proaspete, numai aşa fiind consumate.

Plecăm şi noi în căutarea acestora şi le găsim la restaurantul Cervo. De această dată vă ademenim cu o farfurie pe care tronează o salată turcească de vinete, precum şi cu nişte kofte (chiftele) delicioase de vită, bunătăţi pregătite de chef Costin, bucătarul-şef al restaurantului. „Cele mai apreciate condimente în bucătăria turcească sunt chimenul, pătrunjelul, menta, usturoiul şi mărarul. Ele dau bucatelor acel gust inconfundabil “, zice tânărul bucătar. „Vechii turci cultivau grâu şi îl foloseau la pregătirea diferitelor tipuri de pâine, coapte în cuptor, pe plită sau direct pe jăratic. Numele generice pentru ele sunt ekmek şi pide. De asemenea, ei umpleau diferite aluaturi, obţinând mantî (colţunaşi), borek (plăcinte cu carne), precum şi legume Produsele lactate, mai ales laptele şi iaurtul, care aici este foarte gras, erau folosite adeseori de păstori, în vreme ce carnea pregătită la frigare (kebap) este şi astăzi una dintre delicatesele bucătăriei turceşti“, ne mai spune chef Costin.

Salată turcească de vinete

image

Ai nevoie de

1 vânătă

1 ceapă roşie

2 căţei usturoi

4 fire pătrunjel

zeama de la 1 lămâie

50 ml ulei

1 ardei capia

1 vârf linguriţă de mentă uscată

2 roşii

sare

piper

Dai vinetele cu sare şi le laşi 30 de minute. Speli, cureţi şi tai legumele cubuleţe, iar usturoiul feliuţe. Încingi uleiul într-o tigaie, sotezi legumele câteva minute, potriveşti gustul de sare şi piper şi opreşti focul. Amesteci salata cu menta, usturoiul, pătrunjelul şi zeama de lămâie.

Kofte de vită (Chiftele)

image

250 g pulpă de vită tocată

1 ceapă roşie tăiată fin

1 vârf linguriţă turmeric

1 ou

1 vârf linguriţă mentă uscată

2 căţei usturoi mărunţiţi

sare

piper

50 g iaurt

1 vârf linguriţă mentă

1 căţel usturoi zdrobit

sare

piper

Amesteci carnea cu restul ingredientelor, apoi potriveşti gustul de sare şi piper. Formezi chiftele, pe beţe de frigărui, şi le frigi, pe toate părţile, pe grătarul încins. Pentru sos, pui iaurtul la scurs. Apoi îl freci bine cu uturoiul, sarea şi piperul, după gust şi, la final, adaugi menta uscată. Serveşti chiftele însoţite de sosul de iaurt.

foto: Sorin Stana, text : Maria Belu