Pizza chef Claudiu Toader: „Visul meu a fost să-mi asociez numele cu pizza“

UPDATE: O veste tristă... Claudiu Toader, pizzaiolo din semifinala celei de-a doua ediţii a show-ului „Românii au talent“, a fost găsit mort în dimineaţa de 5 iulie. Ultimul interviu acordat de Claudiu a fost pentru revista noastră! Îl puteţi citi mai jos!
Este cel mai bun pizzaiolo de la noi şi unul dintre cei mai buni din lume. Claudiu Toader este un tânăr talentat şi nonconformist.
Prima „întâlnire“, dacă pot spune aşa, cu Claudiu Toader am avut-o în faţa televizorului, făcea jonglerii cu aluatul de pizza la concursul „Românii au talent“. Era fascinant! L-am sunat şi l-am întrebat dacă vrea să-mi acorde un interviu. Răspunsul lui a fost prompt: da! Mi-a dat întâlnire la Brothers Pizza Bar, local în care se mănâncă cea mai bună pizza din Bucureşti, deschis împreună cu fraţii lui. Când am ajuns, Claudiu era în faţa cuptorului şi făcea câteva pizza. M-a privit nedumerit! Uitase de interviu! M-a cucerit pe loc cu umorul şi cu personalitatea lui frumoasă.
Succes şi multă muncă
Întâlnirea dintre el şi gastronomie a fost întâmplătoare. Habar nu avea că asta e chemarea lui. „M-am apucat de meserie în 2000-2001, până atunci lucrasem în construcţii, când m-am angajat ca preparator la un fast-food. Mi-a plăcut, pentru că eram între oameni frumoşi, educaţi şi, mai ales, curaţi. Da, cred că cel mai mult mi-a plăcut că nu mai eram murdar, nu mai aveam părul plin de var şi de praf!“, îşi începe Claudiu povestea. Peste câţiva ani, a cunoscut doi pizzeri care făceau „jonglerii adevărate cu aluatul. M-au lăsat mască!“ Prin 2003, l-a cunoscut pe Gianni, iar în toamnă s-a hotărât să meargă în Italia ca să vadă cum se face pizza adevărată. „Am plecat cu o geantă, două numere de telefon şi 500 de euro, cadou de la patronul pizzeriei în care lucram. Am ajuns în Brescia, l-am sunat pe Gianni, a venit cu motocicleta şi m-a dus la Nicolo Angileri, campion mondial în America la pizza fără gluten. Am încercat să vorbesc cu el, însă când a auzit că sunt din România, mă cam ducea cu vorba, dar eu nu m-am lăsat şi până la urmă a acceptat să fac o pizza“, îşi aminteşte Claudiu.
L-a fascinat pe italian cu talentul lui, iar Nicolo a venit lângă el şi au început să jongleze cu aluatul. „Mi-a zis: «de azi încolo, aici este casa ta»! Am stat la el două săptămâni, am dormit în uscătorie pe un pat pliant, pentru mine era perfect. Mi-a găsit de muncă şi, în 2004, m-a luat cu el la un campionat de pizza. Atunci am dat piept cu lumea pizzei, una foarte prietenoasă care, dacă te simte că eşti de-al lor, te adoptă imediat“, continuă el. Niciodată nu a mers la competiţiile de gen ca să câştige, ci ca să cunoască oameni. Din 2010 până în 2012, a participat la 10-12 campionate de pizza în Italia. „Munceam la Nicolo, iar când era un concurs şi eram liber participam. Să ştii că erau foarte prietenoşi cu mine, chiar dacă eram român. Acolo, în Italia, mă ştiu jumătate dintre pizzaiolo, îmi place că sunt foarte urmărit şi pe facebook. Visul meu a fost să-mi asociez numele cu pizza“, îmi mai spune el. Cu siguranţă, a reuşit! Competitii internationale
La ultimul concurs la care a participat, Campionatul Mondial de pizza sănătoasă (Campionato Mondiale de pizza sana, Perugia, Italia), a obţinut locul doi. „Reţeta pe care am făcut-o acolo, am dat-o mai întâi clienţilor care veneau să mănânce“, îmi spune Claudiu şi continuă: „Toţi mi-au zis că o să câştig locul I cu ea. Am făcut-o cu cremă de anghinare, am pus mozzarella, cârnaţi proaspeţi, iar la final am adăugat anghinare proaspătă, tăiată fin, şi fulgi de parmezan. Nu mă aşteptam la locul doi, am fost bătut de o fată!“ Ce dorinţe are un campion? „Să particip la Campionatul Mondial de pizza, care are loc la Parma, în Italia.“
Retetă de campion
Vrei o reţetă pentru cititoarele revistei? Trebuie să ţii cont că la noi încă nu se găseşte o făină foarte bună pentru pizza. A, reţeta? Ai nevoie de 1 kg de făină 00, este mai puţin măcinată, 500 ml de apă, 50 g ulei de măsline, 4 g drojdie iarna şi 2 g vara, pentru că aluatul iarna creşte mai greu, iar vara mai repede. Torni apa, la temperatura camerei, într-un vas mai mare, apoi adaugi pe rând uleiul, sarea şi drojdia şi omogenizezi bine cu un tel. La final pui făina, frămânţi energic şi te opreşti când ai obţinut un aluat omogen, care nu este foarte tare şi nu se mai lipeşte de mâini, iar la atingere este catifelat. Faci din coca obţinută o bilă, o ungi cu ulei de măsline, ca să nu se formeze crustă şi să se crape, şi îl laşi 20 de minute la odihnit. Îl împarţi în 3 paline (bucăţi), le acoperi şi le ţii 2-3 ore la crescut, apoi le dai la frigider până a doua zi. Întinzi aluatul, pui pe el 1-2 linguri de sos de roşii, 4 frunze de busuioc şi mozzarella sfărâmată. Umplutura pentru pizza poate fi orice, în funcţie de ce doreşte fiecare, dar nu trebuie să fie în exces“, încheie pizza chef Claudiu.
Sfatul bucătarului
„Atenţie! La pizza, foarte important este timpul de dospire, care trebuie să fie mai lung, iar cantitatea de drojdie să fie mai mică pentru a nu avea probleme cu stomacul.“
text: Maria Belu
foto: Sorin Stana