Reguli pentru mese echilibrate de Paște

Când vine vorba despre masa festivă, nu este nevoie să renunţi la deliciile tale preferate: totul constă în moderaţie. Astfel, o masă bogată de Paște nu trebuie să se sfârşească cu câteva kilograme în plus sau cu probleme digestive.

masa de Paște shutterstock 1333087040 (1) jpg

Moderația este cheia la mesele bogate de Sărbători FOTO Shutterstock

Pentru a profita de momentele speciale cu cei dragi, ţine cont de sfaturile de mai jos când organizezi o masă festivă perfectă, planificată în cel mai mic detaliu.

Consumă fructe şi legume

Pe lângă preparatele tradiționale, la masa de Sărbători, optează pentru fructe şi legume. Din ele, poţi pregăti gustări și deserturi delicioase, dar mai ales sănătoase!

Gătește echilibrat

Poţi găti preparate în care să foloseşti mai puţin unt, smântână, untură sau alte ingrediente grase. De exemplu, poţi opta pentru preparate dietetice din carne de curcan sau peşte în loc de carne roşie. Aceasta din urmă, deşi este o sursă esenţială de vitamina B12, fier şi zinc, îţi poate afecta sănătatea, în special inima, dacă o consumi des. Arată-le celor dragi că îţi pasă de sănătatea lor, dar şi de a ta. 

Ia o pauză de 10 minute

Durează câteva minute până când stomacul va trimite semnale creierului, spunându-i „Mă simt sătul“. După ce ai consumat un fel principal, ia o pauză de zece minute. Conversează sau bea un pahar cu apă. În scurt timp vei simţi senzaţia de saţietate!

Dansul sau plimbarea, pe listă

Dansul este o modalitate excelentă de a „arde“ câteva calorii de Paște, chiar în sânul familiei şi nu neapărat la o petrecere. De altfel, o plimbare este binevenită înainte de masa festivă sau după aceea.

Atenţie la băuturile alcoolice

Un pahar cu tărie conţine 250-300 de calorii, în timp ce vinul sau berea variază între 150 şi 225 de calorii. Bea un pahar de apă plată sau minerală între băuturile alcoolice. Totodată, evită să bei alcool pe stomacul gol

Observă ce preparate se află pe masă

Priveşte mai întâi opţiunile culinare pe care le ai la îndemână înainte de a pune ceva în farfurie. Observând preparatele, vei putea alege mult mai chibzuit şi mai potrivit.