Trucuri în bucătărie: cum pregătim mâncarea de fasole ca să nu producă gaze intestinale
Fasolea boabe este principalul ingredient din mesele de iarnă, în perioadele de post şi, mai nou, în reţetele importate din bucătăriile sud-americane. Sunt diverse metode de preparare, de la o gospodină la alta, însă nu toată lumea cunoaşte trucurile bucătarilor experimentaţi, pentru îmbunătăţirea gustului preparatelor pe bază de fasole uscată ori pentru a reduce efectul de balonare.
Sunt bucătari care s-ar grăbi să spună că cel mai simplu e să cumperi fasole la conservă, gata fiartă şi numai bună de de pus într-o mâncare cu sos, de adăugat într-o salată sau de pasat la blender. Alţii te îndeamnă să cumperi fasolea uscată şi să o pregăteşti tu pentru gătit, chiar cu o zi înainte. Cele mai multe reţete recomandă înmuierea boabelor de fasole în apă, peste noapte. O altă metodă este să pui boabele în apa clocotită şi să le ţii la înmuiat timp de o oră. Ambele metode vor avea ca rezultat boabe de fasole mai bine fierte, gătite într-un timp mai scurt cu 45 de minute. Tot de apa în care fierbeţi fasolea ţin şi trucurile menite să elimine pe cât posibil efectul supărător asupra digestiei. Fasolea şi-a dobândit notorietatea de aliment care balonează şi provoacă gaze.