Trucuri pentru cea mai bună socată. Nu spăla florile de soc! Șoferii trebuie s-o consume cu moderație

Este sezonul socului, iar parfumul amețitor al florilor de soc ne duce imediat cu gândul la socată, această băutură românească atât de iubită. Socul este consumat în multe regiuni ale lumii, iar din florile lui se prepară dulceață, sirop și vin, însă socata este o băutură unică.

socată shutterstock 284938835 jpg

Socata, o băutură iubită de români FOTO Shutterstock

Deși e considerată o băutură răcoritoare, este ușor alcoolizată, iar nivelul de alcool crește cu cât este lăsată să fermenteze mai mult. De aceea, trebuie consumată cu moderație de către șoferi, dar și de către copii.

Pentru a obține o socată delicioasă, trebuie să respecți câteva reguli. Este esențial să culegi socul dintr-o zonă curată, nepoluată, astfel încât să nu fie nevoie să speli florile. Dacă le speli, vor lăsa în apă tot polenul, deci toată aroma.

De asemenea, trebuie să folosești un vas sau un borcan mare de sticlă, nu un vas de plastic, deoarece acest material va influența gustul băuturii. Totodată, trebuie să adaugi drojdie proaspătă, care va accelera procesul de fermentație.

Iată cum prepari cea mai delicioasă socată.

Citește și Nu mai arunca niciodată frunzele morcovilor. Iată ce poți face din ele

Ingrediente

10-12  pălării de flori de soc

½ kg zahăr sau după preferinţă, în funcţie de cât de dulce vrei să fie socata

5 l apă

10 g drojdie proaspătă

4 lămâi netratate

Scuturi bine florile de soc, ca să elimini gâzele micuţe care s-ar putea ascunde printre ele. Nu le speli, căci vor pierde tot polenul care aromatizează socata. Aşezi florile într-un borcan mare, de sticlă.

Speli lămâile, de la două dintre ele scurgi zeama şi o adaugi în vas, iar pe celelalte le tai în sferturi şi le pui peste florile de soc. Dizolvi drojdia în apă călduță, la fel procedezi cu zahărul, apoi torni peste florile din vas şi acoperi borcanul cu o farfurie. Laşi la fermentat 24 -48 de ore, în funcţie de temperatura din camera respectivă.

Guști socata și, dacă ți se pare suficient de fermentată, o strecori, o pui în sticle și o păstrezi la frigider. Procesul de fermentație va continua (ceea ce înseamnă că și cantitatea de alcool va crește), dar într-un ritm mai lent, de aceea trebuie să deschizi sticlele cu atenție, pentru că lichidul va țâșni cu putere afară. Socata trebuie consumată în 2-3 zile din momentul punerii la frigider.