Chiar dacă nu eşti un împătimit al dulciurilor, o prăjitură uşoară, cu vanilie, te poate ademeni oricând. Îţi prezentăm o reţetă minunată de prăjitură tigrată cu cremă fină de lapte, frişcă şi... vanilie.

Pentru blaturi

6 ouă
250 g zahăr
3 linguri apă
30 ml ulei
1 cană făină
1 linguriţă praf de copt
2 linguri cacao
1 esenţă de vanilie
1 praf de sare

Pentru cremă

200 ml lapte
1 lingură
făină
1 linguriţă
gelatină
150 g zahăr
1 fiolă esenţă de vanilie
250 ml frişcă lichidă

Preparare

Pentru blat, baţi albuşurile spumă tare cu un praf de sare, adaugi 200 g zahăr şi mixezi până când compoziţia devine lucioasă. Caramelizezi 50 g zahăr şi stingi cu trei linguri de apă.

Freci gălbenuşurile cu uleiul, esenţa de vanilie şi siropul caramel. Torni peste albuşuri, adaugi făina cernută cu praful de copt şi amesteci uşor, de jos în sus. Împarţi compoziţia în două.

Într-una pui cacaua şi amesteci uşor, ca să se omogenizeze. Coci compoziţiile separat într-o tavă de 28 x 30 cm unsă şi tapetată pentru 25-30 de minute.

Vei avea două blaturi, unul alb şi unul cu cacao. Pentru cremă, caramelizezi zahărul, îl stingi cu laptele fierbinte şi amesteci până se dizolvă zahărul. Adaugi făina desfăcută în 2-3 linguri de lapte rece şi amesteci continuu până se îngroaşă puţin crema.

Laşi să se răcorească, adaugi gelatina înmuiată în două linguri de apă rece şi amesteci să se omogenizeze. Laşi să se răcească complet şi încorporezi frişca bătută şi esenţa de vanilie, amestecând uşor. Aşezi blaturile unul peste altul şi le tai fâşii. Împarţi numărul de fâşii în două.

Aşezi pe un platou o fâşie albă, una maro, una albă, una maro şi însiropezi cu un sirop de apă cu zahăr sau cu zeamă de compot, după preferinţă. Întinzi crema, aşezi al doilea strat de fâşii şi apeşi uşor. Laşi să se întărească crema şi tai prăjitura nu de-a lungul fâşiilor, ci invers, pentru a obţine efectul de şah.

Loading...