3 reţete cu leurdă. Cel mai bun detoxifiant de primăvară
Este acea perioadă din an în care verdeţurile de primăvară ne sunt cel mai bun aliat. Leurda este o adevărată minune a naturii, o plantă delicioasă în diverse preparate şi care, în plus, are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce poţi prepara cu ea.
Leurda se mai numeşte şi usturoiul ursului, deoarece e consumată de urşi când ies din hibernare. Face parte din familia usturoiului, fiind înrudită cu ceapa, arpagicul, prazul şi şalota.
Această plantă conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, calciu, fier, fosfor, magneziu şi cupru. Datorită substanţelor benefice pentru organism, care se situează la niveluri mai scăzute după sezonul rece, leurda este recomandată pentru a preveni astenia de primăvară. Cunoscută pentru rolul ei detoxifiant, depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica.
Totodată, tratează afecţiunile gastrointestinale. Având proprietăţi curative puternice, leurda este eficientă în tratarea indigestiei, a insuficienţei biliare, a colicilor şi balonării. Această plantă poate trata afecţiuni ale sistemului nervos: combate insomnia, stările depresive şi pe cele de anxietate, stimulează memoria.
De la leurdă se consumă frunzele tinere, crude sau gătite, având un gust asemănător usturoiului, dar mai puţin pregnant. Iată 3 reţete cu leurdă pe care trebuie să le încerci primăvara aceasta.
Spaghete cu pesto de leurdă
Ingrediente 400 g spaghete 4 legături leurdă 50 g nuci 50 g parmezan sau caşcaval maturat 70 ml ulei de măsline sare piper 30 g unt parmezan ras, pentru servit
Speli bine leurda, o tai fâşii şi o pui într-un blender împreună cu nucile, uleiul de măsline, parmezanul sau caşcavalul dat prin răzătoare, sare şi piper, după gust. Mixezi până obţii un pesto fin şi cremos.
Fierbi pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi le scurgi. Le transferi într-un castron adânc şi, cât sunt încă fierbinţi, pui untul şi amesteci. Torni sosul pesto, omogenizezi şi, dacă pastele ţi se par prea uscate, adaugi 2-3 linguri din apa în care au fiert.
Le serveşti fierbinţi, decorate cu parmezan ras.
Cremă de brânză cu leurdă
250 g cremă de brânză
1 legătură leurdă
1 legătură ceapă verde
2 linguri smântână fermentată (25% grăsime)
sare
piper alb, măcinat
Speli leurda şi ceapa verde şi le tai foarte fin. Mixezi crema de brânză cu smântâna, adaugi verdeţurile şi condimentezi cu sare şi piper alb, după gust. Serveşti crema cu pâine prăjită, lipie caldă, pâine de casă sau o poţi folosi în diverse sendvişuri.
Somon în sos de smântână cu leurdă
4 fileuri somon, fără piele (600 g)
3-4 roşii uscate
2 legături leurdă
100 g frunze spanac baby
150 g măsline, după preferinţă
1 linguriţă suc de lămâie
300 ml smântână pentru gătit (25% grăsime)
sare
piper
Speli fileurile de somon şi le tamponezi cu prosoape de hârtie. Presari sare, după gust, le pui într-o tavă cu hârtie de copt şi le dai la cuptor 20 de minute.
Torni smântâna lichidă într-o cratiţă antiaderentă. Adaugi roşiile uscate tăiate, măslinele, sare şi piper, după gust. Laşi să dea 2-3 clocote, adaugi somonul şi mai ţii pe foc 2 minute. La final, presari leurda tocată, frunzele de spanac baby, torni zeama de lămâie, amesteci şi stingi focul. Mai ţii câteva minute vasul acoperit cu capac şi serveşti preparatul.
FOTO Shutterstock