3 preparate cu pui la grătar: gata în 30 de minute
Fie că preferi piept, pulpe sau pui întregi, avem 3 rețete delicioase, dar și câteva sfaturi pentru când faci preparate la grătar.
E bine ca, înainte de a-l folosi, să ungi grătarul cu slănină, pentru ca bucățile de carne să nu se lipească de fier.
Uleiul e bun şi dacă vrei să obţii o culoare mai frumoasă a cărnii și legumelor unge-le cu un pic de ulei de măsline, folosind o pensulă curată sau un mănunchi de ierburi aromatice.
Poţi să combini, pentru un gust inedit, puiul cu ananasul și carnea albă cu fructele seci (prune, caise deshidratate).
Mulți pasionați de gastronomie preferă să condimenteze carnea la grătar cu sare grunjoasă? Produsul nerafinat se extrage direct din mare (sare de mare) sau din pământ (sare gemă) și este bogat în minerale și oligoelemente benefice pentru sănătate. În plus, sarea grunjoasă e crocantă, ceea ce aduce o notă rafinată în textura preparatului final.
Iată cum prepari cele 3 fripturi de pui la grătar.
Ciocănele de pui picante
Ingrediente
4 pulpe de pui
2 lingurițe cimbru uscat
2 linguri boia de ardei iute
1 linguriță boia de ardei dulce
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
Speli pulpele de pui și le lași pe un ștergar de hârtie să se scurgă de apă. Le pui într-un vas, le ungi cu ulei pe toate părțile, le presari cu sare, piper și cu boia dulce și iute. La sfârșit le dai și cu cimbru. Le frigi pe grătarul încins, rotindu-le din când în când. Când piela are o crustă rumenă și carnea e pătrunsă, sunt gata. Le servești cu garnitura preferată.
Frigărui din piept de pui cu bere
Ingrediente
1 piept de pui
1 doză de bere
2-3 linguri ulei de măsline
1 lingură boia de ardei dulce
1 praf busuioc
sare
piper
Speli pieptul de pui, îl cureți de pielițe și-l tai fâșii înguste, cât să stea bine în țepușe. Pui într-un bol berea și bucățelele de carne, pe care le sărezi și piperezi după gust, adaugi boiaua și busuiocul, apoi uleiul de măsline. Lași la marinat minimum 50 de minute.
Încingi bine grătarul, înfigi fâșiile de pui în frigărui și le pui pe foc. Le întorci din când în când, până se rumenesc uniform.
Pui la jar
Ingrediente
2 pui (500-600 g bucata)
30 g unt
2 căţei de usturoi
1 crenguţă cimbru
sare
piper alb, măcinat
Speli puii, îi tai pe jumătate şi îi ştergi cu şervete de hârtie. Îi condimentezi cu sare şi piper alb, după gust. Amesteci untul moale cu usturoiul zdrobit şi frunzuliţele de cimbru şi ungi carnea cu această pastă. Laşi la marinat 15 de minute, la temperatura camerei.
Frigi cpuii pe grătar, la foc domol, până sunt rumeniţi şi carnea este bine pătrunsă. Serveşti friptura cu mămăligă şi mujdei şi o decorezi după imaginaţie.
FOTOGRAFII Shutterstock