3 reţete deosebite, pe care trebuie să le încerci în Postul Paştelui

Un post lung şi greu precum Postul Paştelui poate aduce în situaţii dificile chiar şi pe cele mai vrednice gospodine. Dacă ai zile în care îţi lipseşte inspiraţia, încearcă una dintre aceste 3 reţete delicioase!
Dovlecei umpluţi cu legume
Ingrediente
2 dovlecei medii
2 roşii
1 ardei gras mare
150 g porumb din conservă
1 ceapă roşie mare
100 g măsline negre, fără sâmburi
200 g caşcaval vegetal
1-2 linguri pesmet
1 linguriţă usturoi pudră
1 linguriţă cimbru uscat
1 lingură zeamă de lămâie
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
pătrunjel, pentru decor
Speli, ştergi şi tai dovlecei pe lungime, în jumătăţi. Cu o lingură, scobeşti miezul, îl scurgi bine de lichid, îl toci mărunt şi îl transferi într-un bol. Adaugi peste miezul de dovlecel legumele curăţate şi tăiate cubuleţe, porumbul scurs bine, măslinele feliate, pesmetul, zeama de lămâie, cimbrul uscat şi pudra de usturoi. Asezonezi cu sare şi piper, după gust, şi amesteci compoziţia. Umpli dovleceii şi îi transferi într-o tavă.
Stropeşti cu ulei de măsline şi dai tava la cuptorul preîncălzit la 200 °C, 20 de minute. Scoţi tava, presari cacavlul vegetal ras şi mai laşi 5 minute la cuptor. Decorezi preparatul cu pătrunjel proaspăt.
Supă cu legume şi paste (Minestrone)

100 g paste scurte, după preferinţă
2,5 l supă de legume sau apă
1 ceapă
2 căţei de usturoi
1 morcov
1 tulpină ţelină
1 dovlecel mic
100 g mazăre din conservă
250 g cartofi
1 ardei gras roşu
1 ardei iute, opţional
200 ml suc de roşii
150 g fasole albă din conservă
2 linguri ulei de măsline
sare
piper
busuioc, pentru decor
Încingi uleiul într-o cratiţă şi sotezi ceapa mărunţită, adaugi morcovul feliat şi tulpina de ţelină tăiată cubuleţe. Laşi la călit 10 minute, amestecând ocazional. Adaugi usturoiul zdrobit şi mai ţii la foc mediu 1 minut. Torni sucul de roşii, apoi supa de legume sau apa. Potriveşti gustul de sare şi piper şi laşi să fiarbă încă 10 minute.
Adaugi mazărea şi fasolea scurse bine de lichid, dovlecelul, cartofii şi ardeiul gras tăiate cubuleţe, pastele şi, dacă doreşti, ardeiul iute feliat. Mai ţii pe foc încă 30 de minute până ce legumele şi pastele s-au înmuiat.
Presari busuiocul şi stingi focul. Serveşti supa caldă.
Foccacia cu măsline şi roşii cherry

Ingrediente
Pentru aluat:
250 g făină
1/2 linguriţă sare
1 linguriţă drojdie uscată
120 ml apă călduţă
2 linguri ulei de măsline
Pentru topping:
8 roşii cherry
100 g măsline verzi, fără sâmburi
1 linguriţă oregano uscat
1 linguriţă rozmarin uscat
1 lingură ulei de măsline
sare
piper
Amesteci făina cu sarea şi drojdia, apoi torni apa şi 1 lingură de ulei. Frămânţi până obţii un aluat omogen care nu se lipeşte de mâini. Împarţi aluatul în 2 bile, le ungi cu restul de ulei de măsline, le acoperi cu folie alimentară şi le laşi la dospit, la temperatura camerei, o oră.
Cu mâinile, întinzi bilele de aluat cât să aibă o formă ovală. Ungi blatul cu puţin ulei, adaugi roşiile feliate, măslinele verzi tăiate şi asezonezi cu oregano, rozmarin, sare şi piper după gust.
Dai tava la cuptorul preîncălzit la 220 °C, 15-20 de minute, până capătă o crustă aurie. Serveşti focaccia caldă şi o decorezi după imaginaţie.
FOTO Shutterstock