Atlasul gusturilor: Cehia, paradisul gurmanzilor
Amplasată în inima Europei, această țară oferă o fuziune încântătoare de arome, mâncăruri consistente și reconfortante și tradiții culinare ce cuceresc papilele oricui. Influențată de contextul istoric și geografic, bucătăria cehă reflectă rezistența, inventivitatea și creativitatea poporului său. Te invităm în această ediție într-o călătorie culinară în ceea ce mulți numesc Țara Berii.
De la supele și ciorbele consistente, preparatele savuroase din carne și până la delicioasele deserturi cu creme și băuturi emblematice, bucătăria Cehiei a fost modelată de-a lungul secolelor de invaziile de care a avut parte, dar și de perioadele de prosperitate și de influențele vecinilor germani, austrieci și unguri. Mixul de arome și texturi se datorează atât perioadelor în care momentele speciale de peste an se sărbătoreau la curțile regale medievale, cât și păstrării tradițiilor culinare din zona rurală. Însă, indiferent de zonă sau de perioada istorică, universul gastronomic al acestei țări are în centru mâncăruri copioase, sățioase, care hrănesc bine trupul și încântă sufletul. De la emblematicul gulaș și delicioasa tocană de vită, până la găluștile de cartofi și brânză prăjită, bucătăria cehă celebrează plăcerile simple, pregătite cu grijă și dragoste. Alte feluri de mâncare notabile includ svíčková na smetaně (carne de vită marinată, cu sos cremos), bramboráky (clătite cu cartofi), koleno (ciolan de porc gătit în bere neagră) și smažený sýr (brânză pane), toate servite cu porții generoase de pâine sau găluște aperitiv. Ca deserturi celebre, de menționat este tortul Medovik, făcut dintr-un aluat delicios, miere și nuci, și trdelník, turnulețe din aluat umplute cu diverse creme.În concluzie, bucătăria cehă este o confesiune a istoriei bogate a țării, a culturii vibrante și a tradițiilor ce oferă o experiență culinară diversă. Fie că este savurată într-un pub, într-o piață sau în confortul casei, aceasta emană, cu fiecare înghițitură, ospitalitatea și inventivitatea acestui popor. Așadar, poftiți la masă!
Mazanec, pâine dulce de Paște
Ingrediente
4 linguri esență de rom
150 g stafide
42 g drojdie proaspătă
400 ml lapte călduț
200 g zahăr
1 kg făină
½ lingură zeamă de lămâie sau de portocale
4 ouă
½ lingură sare
40 g unt
4 linguri ulei
fulgi de migdale, pentru decor
Mod de preparare
Într-un castron, pui stafidele cu romul și le lași să se înmoaie și să capete aromă, iar într-un alt bol pui drojdia, laptele și 2 linguri de zahăr și lași să se activeze.
Într-un castron mare, pui stafidele scurse bine de rom, făina, sarea și zeama de citrice și amesteci până ce s-au combinat ingredientele. Separat, bați 3 ouă cu untul topit și cu uleiul până se combină.
În centrul amestecului faci un căuș în care pui mixul cu drojdie, restul de zahăr, apoi adaugi mixul cu unt și începi să frămânți.
Când ai obținut un aluat elastic, îl muți într-un castron uns cu puțin ulei și lași la crescut aproximativ 2 ore sau peste noapte.
După ce aluatul a crescut, îl muți într-un vas de fontă tapetat cu hârtie de copt, ungi partea de deasupra cu oul rămas și presari fulgii de migdale. Acoperi cu un prosop de bucătărie și lași la crescut 20 de minute, apoi dai la cuptor până ce pâinea se rumenește. Se servește cu unt și miere sau cu dulceață, în dimineața Paștelui.
Găluști din Pâine houskové knedlíky
Ingrediente
1 cană lapte cald
1 lingură zahăr alb
1 linguriță drojdie uscată
1 linguriță sare
1 ou mare, bătut
2¾ căni făină albă
Mod de preparare
Combini laptele cald, zahărul și drojdia într-un castron și lași drojdia să se activeze.
Adaugi oul bătut și făina și amesteci cu o lingură de lemn până ce obții un aluat care se desprinde de pe marginile vasului.
Pui aluatul pe o suprafață de lucru cu făină și mai frămânți aproximativ 3 minute, până devine foarte elastic, apoi îl transferi într-un castron uns cu ulei și-l lași aproximaiv 2 ore (până își dublează volumul).
Pui aluatul crescut pe un blat de lucru tapetat cu făină și îl modelezi în formă de minge, apoi împarți aluatul în două și formezi două pâinici lungi pe care le lași 20 de minute înfășurate în folie alimentară.
Într-o oală mare și adâncă torni 2 litri de apă, adaugi ½ linguriță de sare și o dai în clocot, apoi închizi focul și adaugi una dintre pâini, o lași un minut, apoi repornești focul și aduci din nou la punctul de fierbere. Fierbi fiecare pâine câte 10 minute pe fiecare parte, apoi le pui la scurs și le înțepi din loc în loc cu o scobitoare, pentru a elimina aburul din ele.
Transferi pe o farfurie și tai bucăți egale. Se servește, de regulă, cu friptură cu sos brun, de bere.
Plăcinte din cartofi bramboráky
Ingrediente
1 kg cartofi albi
2 ouă
1 linguriță chimen
1 lingură maghiran uscat
½ linguriță
piper negru măcinat
1 linguriță sare
½ cană făină albă
2 lingurițe usturoi măcinat
Mod de preparare
Cureți cartofii, îi speli, îi dai prin răzătoarea mare, îi scurgi bine și îi transferi într-un castron.
Adaugi restul ingredientelor peste cartofi și amesteci până s-au combinat, apoi formezi bile medii pe care le aplatizezi sub formă de plăcinte.
Într-o tigaie, torni ulei de prăjit și așezi cu grijă fiecare plăcintă în uleiul încins. Le lași să se rumenească bine pe ambele părți, apoi le scoți pe un prosop de bucătărie să se scurgă surplusul de ulei. Se servesc calde cu smântână sau ca și garnitură la fripturi.