Atlasul gusturilor: Filipine, simfonia aromelor tropicale

Culturile chineză, spaniolă, malaeză și americană au influențat secole la rând bucătăria filipineză, făcând-o variată, savuroasă și cu accente dulci. Descoperă o incursiune culinară exotică, care să te inspire!

lumpia jpg

Bogată în cărnuri precum porcul și puiul, având ca și garnitură nelipsitul orez, preparatele filipineze sunt un mix interesant între Asia și restul lumii. De la supele cu ghimbir, tăiețeii cu legume sau pachețelele de primăvară și până la pui marinat și purceluș la proțap. Printre cele mai iubite preparate se numără Sinigang, o supă acrișoară, gătită cu tamarin, carne de porc sau creveți și multe legume, Kare Kare, tocăniță din coadă de bou cu arahide, tăiețeii de orez cu legume numiți Pancit. În cele ce urmeză, îți vom prezenta trei preparate tradiționale, pregătite în special la mesele în familie, căci filipinezilor le place mult socializarea.

Lumpia

Ingrediente

500 g carne tocată (de porc, pui sau vită)

1 morcov

1 ceapă mică

2 căței de usturoi

2 fire de ceapă verde,

1 ou

2 linguri sos de soia

1 linguriță zahăr

pachet foi de pachețele de primăvară sau foi subțiri de plăcintă

sare și piper

ulei, pentru prăjit

Mod de preparare

Cureți legumele și le mărunțești, apoi le amesteci într-un caston cu sosul de soia, oul, zahărul, sarea și piperul.

Așezi câte o foaie pe o suprafață plană, pui o lingură cu vârf din amestecul cu legume și carne, îndoi o latură în interior ca să sigilezi și începi să rulezi strâns. La final, după ce ai obținut un cilindru, împingi foaia rămasă în interior ca să nu iasă umplutura. Repeți procedura până ce termini toate foile.

Prăjești pachețelele în ulei încins până ce sunt rumenite uniform. Le servești calde, cu salată după preferințe.

Tapsilog

tapsilog jpg

Ingrediente

500 g mușchiuleț de vită, tăiat mărunt

3 linguri sos de soia

2 linguri oțet alb

2 linguri zahăr brun

5 căței de usturoi

1/2 linguriță sare

1/2 linguriță piper

4 ouă

orez fiert

boia dulce

Mod de preparare

Într-un bol, amesteci sosul de soia, oțetul, zahărul, usturoiul pisat, sarea și piperul. Păstrezi un cățel de usturoi pentru decor. Adaugi carnea și amesteci bine pentru a o acoperi uniform cu marinata, acoperi bolul și lași la frigider peste noapte.

Scoți de la frigider, amesteci din nou să separi bucățelele de carne și o prăjești în ulei încins până devin rumene, dar fragede. Scoți carnea și călești cățelul de ursturoi rămas, tăiat fin.

Într-o altă tigaie, prăjești ouăle după preferință.

Așezi orezul pe o farfurie, pui carnea și usturoiul prăjit, așezi ouăle și presari puțină boia pentru un plus de gust.

Pui Adobo

pui adobo jpg

Ingrediente

1 kg pulpe superioare de pui

125 ml sos de soia

60 ml oțet alb sau de mere

5-6 căței de usturoi, zdrobiți

1 linguriță boabe de piper negru

3 foi de dafin

ulei

1 ceapă medie

250 ml apă sau supă de pui

1 lingură zahăr

ceapă verde

Mod de preparare

Într-un bol mare, amesteci sosul de soia, oțetul, usturoiul, boabele de piper și foile de dafin, adaugi pulpele de pui, le amesteci cu marinata și le lași acoperite 30 de minute.

Într-o tigaie adâncă, încingi uleiul la foc mediu, așezi puiul și-l rumenești bine pe ambele părți. Îl scoți și-l dai deoparte.

În aceeași tigaie în care ai prăjit puiul, călești ceapa tocată până devine translucidă, adaugi puiul prăjt, marinata rămasă, zahărul și apa sau supa de pui. Lași să clocotească, apoi reduci focul, acoperi cu capac și lași să fiarbă 30 de minute, amestecând din când în când. Îndepărtezi capacul și mai lași să fiarbă încă 10 minute, până rămâne un sos fin.

Scoți și servești garnisit cu ceapă verde, proaspăt tocată.