Cartofii noi, trufandaua sezonului. 3 rețete care dau dependență

Nimeni nu refuză o porție de cartofi noi prăjiți, cu usturoi verde și mărar, dar de ce să ne limităm la ei? Cu gustul lor dulceag și textura bogată, cartofii noi sunt potriviți în foarte multe combinații și mâncăruri, astfel încât e păcat să nu profităm de ei.

cartofi noi bacon shutterstock 1766861267 jpg

Cartofi noi trași la tigaie, cu șunculiță FOTOGRAFII Shutterstock

Îi poți asocia cu brânzeturi, carne, îi poți pregăti simpli, cu condimente și ierburi aromatice. În orice variantă, sunt un deliciu în fiecare primăvară.

Iată ce preparate speciale poți face din cartofi noi.

Cartofi noi trași la tigaie, cu șunculiță

Ingrediente

1 kg cartofi noi

200 g șunculiță, kaizer sau bacon

50 ml ulei de floarea-soarelui

1 linguriță usturoi granulat

1 linguriță boia dulce sau iute

sare, după gust

piper, după gust

Speli bine cartofii în câteva ape, pentru a îndepărta tot pământul. Dacă sunt mici îi lași întregi, dacă sunt mai mari îi tai jumătăți. Îi fierbi în apă clocotită cu sare, la foc mediu, 10-12 minute, până ce s-au făcut pe jumătate. Îi scurgi și îi lași la răcit.

Tai șunculița cubulețe și o rumenești într-o tigaie antiaderentă, până devine crocantă, apoi o scoți pe șervețele de hârtie. Peste grăsimea din tigaie torni uleiul, adaugi cartofii, presari usturoiul granulat, boiaua și îi prăjești la foc mediu până ce capătă o crustă aurie, amestecând ocazional. Adaugi șunculița, potrivești gustul de sare și piper, amesteci și mai ții pe foc mare încă 5 minute.

Servești cartofii imediat, cu smântână sau cu brânză veche de oi și presari verdeața preferată.

Citește și Cum faci cei mai buni cartofi cu rozmarin la cuptor

Pulpe cu cartofi noi, la cuptor

Ingrediente

1 kg cartofi noi, mici sau medii

4 pulpe superioare, cu os

4 căței de usturoi

1 linguriță oregano uscat

1 linguriță boia dulce

zeama de la ½ lămâie

2 linguri ulei

1 pahar vin alb

1 crenguță cimbru

sare

piper

mărar

pătrunjel

Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Cureţi usturoiul şi îl zdrobești. Pui într-un bol cartofii bine spălați (întregi dacă sunt mici, tăiați jumătăți dacă sunt mai mari), uleiul, usturoiul, zeama de lămâie, sare, după gust și omogenizezi. Răstorni cartofii într-o tavă.

Condimentezi pulpele cu boia dulce, presari sare și piper, după gust și le așezi peste cartofi. Torni vinul, pui crenguța de cimbru și dai tava la cuptor aproximativ o oră, până ce cartofii s-au gătit și carnea s-a rumenit. Presari mărar și pătrunjel proaspăt tocat și servești imediat.

Cartofi noi umpluți cu cremă de telemea

Ingrediente

8 cartofi noi medii

150 g telemea

100 g smântână fermentată, grasă

1 legătură ceapă verde

1 legătură mărar

2 linguri ulei de măsline

sare

piper

Speli foarte bine cartofii noi şi îi pui într-o tavă. Îi stropeşti cu ulei de măsline, presari sare şi îi coci la cuptor, la 180 °C, timp de 40-45 de minute, până intră furculiţa uşor în ei.

Între timp, speli ceapa şi mărarul, le toci mărunt. Faci o pastă din telemeaua dată prin răzătoare, smântână, ceapă verde și mărar tocat, lămâie şi îl asezonezi cu sare și piper, după gust.

Scoţi cartofii, îi despici şi pui în fiecare 1-2 linguri de sos. Decorezi cu mărar tocat mărunt și serveşti preparatul cald.