Hrenzele ca în Maramureș: rețetă veche evreiască

Unele dintre cele mai bune mâncăruri din lume sunt cele gătite simplu, cu puține ingrediente. Astfel, gustul acestora este complet pus în valoare. Iar hrenzelele din Maramureș nu fac excepție. Gustul lor unic și bogat te va surprinde!

Hrenzelele (hrenzăle, hremzli) sunt un fel de chifteluțe din cartofi, dar diferă totuși, de aceastea, prin textură și aromă. Sunt, însă, ideale, dacă vrei o gustare sau o masă rapidă. Rețeta provine din comunitățile evreiești din Sighetul Marmației (Maramureș), apoi a fost preluată și în restul zonei.

hrenzale chiftele cartofi shutterstock 1479648923 jpg

Hrenzele din cartofi FOTO Shutterstock

Ai nevoie de doar câteva ingrediente simple și ieftine pentru această rețetă, pe care o poți prepara atât în varaintă de dulce, cât și de post.

Ingrediente

1 kg cartofi albi, făinoși

2 ouă

50 g făină

½ plic praf de copt

5-6 căței de usturoi

sare, după gust

piper, după gust

ulei, pentru prăjit

Pentru sos:

100 g smântână fermentată

100 g iaurt grecesc

1 lingură zeamă de lămâie

2 căței de usturoi

Pentru decor:

mărar verde

pătrunjel verde

Pentru sos, zdrobești cățeii de usturoi, îi pui într-un bol mediu, torni smântâna, iaurtul și zeama de lămâie. Presari sare, după gust, amesteci și dai sosul la frigider până în momentul servirii.

Cureți cartofii de coajă și îi dai prin răzătoarea mică. Îi scurgi bine și îi pui într-un castron. Cureți cățeii de usturoi și îi dai prin răzătoare, apoi îi adaugi peste cartofi. Combini făina cu praful de copt și o cerni peste restul ingredientelor. Adaugi ouăle bătute, asezonezi cu sare și piper, după gust și omogenizezi compoziția. Dacă dorești să le faci de post, excluzi ouăle și pui puțin mai multă făină.

Încingi ulei într-o tigaie antiaderentă și, cu o lingură, formezi chiftelele direct în tigaie. Prăjești hrenzelele pe ambele părți, la foc mediu, până ce devin rumene. Le scoți pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Le decorezi cu mărar și cu pătrunjel tocat și le servești calde, cu sosul de iaurt și smântână, dar sunt foarte bune și reci. Totodată, le poți servi ca garnitură.