Îți place mâncarea indiană? Butter chicken e un deliciu de care nu te mai saturi!

butter chicken shutterstock 1925196947 jpg

În India, fiecare masă e o sărbătoare. Mâncarea este pregătită zilnic și este mereu proaspătă, iar preparatele transformă orice masă simplă în una bogată și inspirată.

În bucătăria indiană, se folosesc diverse amestecuri de condimente pentru a da gust și savoare preparatelor. De exemplu, în rețeta de garam masala se folosesc ingrediente cu scopul de „a încălzi“ organismul: scorțișoara, piperul, coriandrul, chimenul, cardamomul, dafinul, nucșoara. În funcție de regiuni, mixul poate avea fie o aromă temperată, fie iute. Deoarece temperaturile în India sunt foarte mari vara, condimentele au și rolul de a conserva mâncarea.

Dacă iubești condimentele, noutatea și exotismul, rețeta de pui în sos de roșii cu unt (butter chicken) este ceea ce cauți!

Ingrediente

500 g carne de pui dezosată, fără piele (piept, pulpe)

100 g iaurt grecesc (10% grăsime)

1 linguriță turmeric pudră

½ linguriță garam masala

1 linguriță zeamă de lămâie

2 linguri ulei

1 linguriță ghimbir ras sau pudră

2 linguri unt

½ linguriță scorțișoară pudră

½ linguriță usturoi pudră

½ linguriță ceapă pudră

½ linguriță chimion pudră 

½ linguriță chili pudră

400 ml piure de roșii

100 ml smântână lichidă pentru gătit (15% grăsime)

sare

piper

coriandru, pentru decor

Citește și Pateuri cu legume, o reţetă indiană delicioasă

Speli carnea și o tai în bucăți potrivite. Pentru marinată, combini iaurtul cu o lingură de ulei, ghimbir, garam masala, turmeric, zeamă de lămâie, sare și piper, după gust. Adaugi puiul, amesteci, acoperi cu folie de bucătărie și ții la frigider peste noapte.

Încingi o lingură de ulei și rumenești carnea pe ambele părți la foc mediu, 10 minute, apoi dai deoparte. Pentru sos, topești untul într-un vas, adaugi piureul de roșii, restul condimentelor, amesteci și lași să fiarbă 2 minute la foc mic, până se întrepătrund aromele.

Transferi puiul, omogenizezi și mai ții pe foc 10-12 minute, până ce sosul scade și se îngroașă. Stingi focul, combini un polonic de sos cu smântâna lichidă, apoi torni compoziția fierbinte înapoi în vas, peste carne. Servești preparatul cu garnitură de orez fiert, lipii și îl decorezi cu coriandru proaspăt tocat.

FOTO Shutterstock