Kugel de cartofi: această rețeta evreiască te va cuceri!

kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg

Kugel este un preparat tradițional evreiesc, specific comunităților de evrei ashkenazi din Vestul și centrul Europei (Germania, Franța, Polonia). Kugel înseamnă budincă în limba idiș și se pregătește, de regulă, pentru ziua de Sabat.

La fel ca ciolentul, în trecut, kugel se gătea ore întregi, la foc mic, astfel încât să fie cald în ziua de Sabat. Kugel are diverse versiuni: se poate face din cartofi, dovlecei sau alte legume, dar și din tăiței (inclusiv într-o variantă dulce, în care se adaugă și mere).

Rețeta este simplă și pentru ea ai nevoie doar de câteva ingrediente. Preparatul se făcea, în trecut, cu untură de pasăre (rață, gâscă - în bucătăria tradițională evreiască gâsca este des consumată), de aici și gustul foarte bogat. Dacă nu ai aceste ingrediente, poți folosi ulei.

Iară cum prepari deliciosul kugel de cartofi

Ingrediente

1 kg cartofi albi, făinoși

4 ouă mari

1 lingură de făină

½ plic praf de copt

2 cepe albe, mari

sare, după gust

piper, după gust

75 g untură de rață sau gâscă (sau 75 ml ulei)

Pentru servit:

100 g smântână fermentată

chives sau codițe de ceapă verde

Cureți cartofii de coajă și îi dai prin răzătoarea mare. Îi scurgi bine și îi pui într-un castron mare. Procedezi la fel cu cepele și le adaugi peste cartofi. Torni untura topită și răcită (sau uleiul) și amesteci.

Combini făina cu praful de copt și o cerni peste restul ingredientelor. Adaugi ouăle bătute, asezonezi cu sare și piper, după gust și omogenizezi compoziția.

Ungi cu untură de pasăre sau cu ulei o tavă cu pereții înalți și o dai 10 minute la cuptorul preîncălzit la 190 °C. Torni compoziția de cartofi în tava încinsă, iar acest pas este necesar pentru ca budinca să prindă o crustă crocantă la bază.

Coci budinca aproximativ 45 de minute, până ce e rumenită. Kugelul se servește cu smântână fermentată și chives tocat sau codițe de ceapă verde tocate.

FOTO Shutterstock