Mamalig─â ├«n zer, sm├ónt├óna ┼či br├ónz─â

1 img 0007 jpg jpeg

M├óncarea bun─â treze┼čte ├«ntotdeauna mai mult dec├ót sim┼úurile fizice. M├óncarea bun─â aduce nostalgie ┼či hr─âne┼čte amintiri. Aceast─â re┼úet─â de m─âm─âlig─â cu br├ónz─â ┼či sm├ónt├ón─â, propus─â de t├ón─ârul chef;Radu Ionescu, de la restaurantul Kaiamo din Bucure┼čti, v─â va purta ├«ntr-o c─âl─âtorie gastronomic─â peste timp, cu gusturi care nu se pot uita.

  • Por╚Ťii: 4
  • Timp total: 1 h
  • Preg─âtire: 10 min
  • G─âtire: 50 min
  • Categorie: fel principal

Ingrediente

Pentru m─âm─âlig─â

360 g m─âlai

50 ml zer 

600 ml lapte 

20 g sare 

50 g unt 

1 ou

Pentru umplutur─â

 3 ou─â 

 65 g unt

 65 g br├ónz─â de burduf

 25 ml lapte

Pentru beurre noisette (unt rumenit)

15 g unt 

30 g lapte praf

Pentru decor

sare neagră vulcanică, opţional

spumă de lapte cald, opţional

Mod de preparare

Pentru m─âm─âlig─â, dai ├«n clocot laptele ├«mpreun─â cu zerul, la foc rapid, pui sarea, apoi adaugi treptat 260 g de m─âlai, amestec├ónd constant. Dup─â ce l-ai ├«ncorporat, reduci focul ┼či la┼či m─âm─âliga la fiert 15-20 de minute, amestec├ónd ├«n ea. La final, adaugi untul, la temperatura camerei. La┼či la r─âcit. 

Pentru umplutur─â, pui toate  ingredientele ├«ntr-un vas ┼či le ├«nc─âlze┼čti la foc mic, amestec├ónd ├«ncontinuu, p├ón─â ating temperatura de 72 ┬░C. Le transferi ├«ntr-un blender ┼či mixezi p├ón─â ob┼úii o compozi┼úie omogen─â, asem─ân─âtoare unui fondue. O dai la congelator. 

Pentru beurre noisette, pui untul ├«ntr-o tigaie foarte fierbinte ┼či ├«l ┼úii pe foc p├ón─â devine auriu-maroniu. ├Äncorporezi laptele praf. ├Äntinzi compozi┼úia pe o tav─â ┼či o la┼či la r─âcit, la temperatura camerei. 

Cu o linguri┼ú─â, formezi mici bile din compozi┼úia de fondue congelat, pe care le modelezi cu m├óinile umezite. Le ├«nvele┼čti ├«ntr-un strat de m─âm─âlig─â rece, astfel ├«nc├ót s─â ob┼úii o sfer─â mai mare. Dai aceast─â sfer─â prin oul b─âtut ┼či prin restul de m─âlai, o pr─âje┼čti ├«n baie de ulei ├«ncins 2 minute, apoi o dai 5 minute la cuptor, la 180 ┬░C. Astfel, exteriorul devine crocant, m─âm─âliga cremoas─â, iar umplutura de br├ónz─â va fi lichid─â. 5 Le serve┼čti decorate cu fulgi de unt rumenit ┼či, dac─â vrei un gust mai bogat, presari sare vulcanic─â neagr─â ┼či le a┼čezi ├«n spum─â de lapte cald.

FOTO: Sever Gheorghe



Recente

copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg
salata de vinete shutterstock 1789607375 jpg
afinata shutterstock 1163799046 jpg
tarator supa de iaurt cu castraveti shutterstock 685307626 jpg
cirese 1 advertorial jpeg
panna cotta caise shutterstock 288283781 jpg
plachie de pește shutterstock 529239796 jpg
salata roșii shutterstock 529472086 jpg
choux crema vanilieshutterstock 2007938618 jpg
ardei umpluti de post shutterstock 394395796 jpg
gomboti caise shutterstock 1751983160 jpg
banane chia iaurt shutterstock 2068588889 jpg
salata vinete baba ganoush shutterstock 216063574 jpg
pandispan fructe shutterstock 200600648 jpg
pepene shutterstock 296391284 jpg
copii gatind jpg
ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg
alimente dieta shutterstock 1033829701 jpg
crumble shutterstock 140363161 jpg
pulpe gratar shutterstock 1457188550 jpg