Mucenici munteneşti

Mucenici Munteneşti jpeg

Astăzi, 9 martie, biserica creştină serbează cei 40 de mucenici/Sfinţi din Sevastia. În diferitele zone ale ţării se practică mai multe tipuri de obiceiuri sau retete (mucenici muntenesti sau mucenici moldovenesti), iar această zi anunţă printre altele şi momentul echinocţiului de primăvară.

mucenici moldovenesti

Ea aduce în atenţie ritualurile de purificare (Focurile), de comemorare a morţilor (Moşii de flori cu mâţisori şi Sfinţii) şi de obţinere a belşugului (se scoate plugul şi se aruncă un ou înaintea lui, pentru sporul recoltelor).

Voi aţi făcut mucenici?

Iată şi ce reţetă propunem noi

Reţeta mucenicilor munteneşti

Aluat mucenici pentru 10-15 persoane

Ingrediente

făină 500 grame

apă 250 ml

un ou

praf de sare

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele până se obţine un aluat mai tare, după care se întinde cu merdeneaua până se atinge o grosime de un centimetru.

Cu ajutorul unui aparat special pentru obţinerea formei tradiţionale de mucenic se presează asupra foii de aluat şi se decupează. Aşezăm mucenicii muntenesti în tavă şi încingem cuptorul la temperatura de 50 grade, timp de 10 minute pentru a se usca aluatul.

Între timp pregătim o oală de cinci-şase litri cu apă, presărăm un vârf de linguriţă de sare şi punem la fiert. După ce apa a dat în clocot, adăugăm mucenicii muntenesti şi lăsăm să fiarbă la foc mic, timp de  20-25 minute, amestecând încontinuu pentru a preveni lipirea acestora.

Când oprim din fierbere adăugăm o coajă de lămâie rasă şi scortişoară plus un strop de esenţă de rom sau vanilie.

La final, presărăm peste acesti mucenici muntenesti miez de nucă pisată după gust.

Cozonac de post fara framantare

Cozonac de post fara framantare

Prajitura de post cu gem de visine

Prajitura de post cu gem de visine

Placinta cu nuca si gem

Placinta cu nuca si gem