Prăjitura Georgiana reţeta

prajitura georgiana reteta jpeg

O prăjitură pentru toate ocaziile, fie ele sărbători sau zile de naştere, prăjitura Georgiana merită încercată oricum. Blaturile moi, crema de lămâie şi glazura de ciocolată din reţeta acestei prăjituri vă va face să treceţi imediat la treabă.

Ingrediente Prăjitura Georgiana reţeta:

Pentru blaturile de cacao:

  • 120 de grame de margarină
  • 100 de grame de zahăr
  • 1 ou
  • 2 linguri de cacao
  • 1 linguriţă de amoniac stins în 100 ml de lapte
  • 300 de grame de făină

Pentru blatul alb:

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 linguri de făină

Crema de lămâie:

  • 500 ml de lapte
  • 180 de grame de zahăr
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 4 linguri de făină
  • 200 de grame de unt de 80% grăsime
  • Zeama şi coaja de la o lămâie

Pentru glazură:

  • 150 de grame de margarină
  • 2 linguri de cacao
  • 5 linguri de zahăr

Mod de preparare Prăjitura Georgiana reţeta:

Pentru blaturile de cacao, se freacă margarina cu zahărul, apoi se adaugă oul, cacao şi amoniacul stins cu lapte. Făina se cerne, apoi se adaugă treptat compoziţie, iar în cazul în care mai este nevoie, se mai adaugă. Aluatul trebuie să fie maleabil, nu foarte tare, dar nici foarte moale.

Coca se împarte în două, fiecare parte se întinde, apoi se pune pe rând fiecare foaie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bagă la cuptor, pe raftul de sus, la foc moderat, timp de cca 20 de minute. Foile ar trebui întinse direct pe hârtia de copt, deoarece sunt un pic lipicioase. Pentru a evita orice fel de accident, este mai simplu aşa.

Pentru blatul alb se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se mixează cu două linguri de zahăr până se fac spumă, iar albuşurile se bat cu celelalte două linguri de zahăr până devin o spumă cremoasă, mai tare. Peste albuşuri se toarnă compoziţia de gălbenuşuri şi se amestecă încet de jos în sus, să nu se lase albuşurile. Apoi, treptat se adaugă şi făina în ploaie şi se amestecă cu atenţie. Telul este perfect pentru amestecarea ingredientelor. Coca se coace la foc moderat până se rumeneşte şi devine aurie la suprafaţă.

Se trece la cremă. Făina se dizolvă într-o farfurie peste care se pun câteva linguri de lapte. Restul de lapte se pune la fiert, la foc mic, cu zahărul şi zahărul vanilat. Când începe laptele să fiarbă, se pune peste şi compoziţia de făină şi se mai lasă la fiert, timp în care se amestecă mereu, până ce laptele prinde compoziţia unei budinci. Apoi, se opreşte focul şi se lasă la răcit.

Untul, lăsat la temperatura camerei, se freacă bine cu o lingură de lemn. După ce s-a răcit budinca se amestecă cu mixerul bine, treptat se adaugă şi untul. La final, se pune zeama de lămâie şi coaja rasă fin, apoi se amestecă până se omogenizează. Se asamblează apoi prăjitura astfel: un blat de cacao, cremă, blatul alb, cremă şi iar blat de cacao. La final se pune şi glazura, care se face a doua zi. Prăjitura astfel asamblată, se acoperă cu un prosop şi se lasă până a doua zi.

Pentru glazură, se toarnă margarina într-o crăticioară, se adaugă zahărul şi cacao şi se amestecă bine 2-3 minute pe foc. Se lasă la răcit cca 5 minute şi apoi se toarnă peste prăjitură. Se lasă să se întărească glazura, apoi se poate tăia după cum vă place. Se păstrează excelent câteva zile bune dacă este acoperită cu folie de aluminiu şi ţinută la loc răcoros. Poftă bună!