Reţete tradiţionale din Moldova. 3 feluri de mâncare absolut delicioase

poale n brau jpeg

Moldova este acea regiune a ţării care te ademeneşte uneori fie şi numai pentru reţetele tradiţionale. Iată trei feluri de mâncare delicioase, 3 reţete tradiţionale din Moldova care vor fi pe gustul tău cu siguranţă.

Reţete tradiţionale din Moldova - Borş de legume moldovenesc

Ingrediente pentru borş de legume moldovenesc

1 ceapă potrivită 2-3 morcovi 2 cartofi, 2 roşii 1 ţelină 1 rădăcină pătrunjel 3-4 castraveciori muraţi 2 linguri ulei sare, leuştean 1 plic borş

Mod de preparare pentru borş de legume moldovenesc

Zarzavatul şi ceapa se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare sau se toacă după dorinţă, iar cartofii se taie cubuleţe. Se căleşte totul în ulei, se pune puţină apă, se acoperă cu capacul şi se lasă 10 minute la foc mic. Se stinge cu 3 l de apă fierbinte, se adaugă roşiile curăţate de coajă tocate şi se fierbe 20 de minute.

Castraveţii se curăţă de coajă şi de seminţe, se taie cubuleţe şi se fierb puţin într-o cană cu apă. Când zarzavatul din ciorbă a fiert, se adaugă castraveciorii, plicul de borş,

se potriveşte de sare şi se mai fierbe 5 minute. Se ia oala de pe foc şi se presară leuşteanul tocat peste deliciosul borş de legume moldovenesc.

Reţete tradiţionale din Moldova - Papanaşi moldoveneşti (sai că-l înghit)

Ingrediente pentru papanaşi moldoveneşti

2 linguri griş

2 linguri făină

untură pentru prăjit

2 ouă

sare

400 g brânză de vaci (scursă bine de zer)

Mod de preparare pentru papanaşi moldoveneşti

Separi gălbenuşurile de albuşuri, iar pe acestea din urmă le baţi spumă. Freci bine brânza cu gălbenuşurile, făina, grişul şi sare. La sfârşit, adaugi albuşurile. Încingi untura, faci „găluştişoare“ turtite de papanaşi, le găureşti cu degetul, le pui la prăjit, pe ambele părţi, până se rumenesc. Serveşti cei mai buni papanaşi moldoveneşti cu zahăr şi smântână şi dulceaţă.

Reţete tradiţionale moldoveneşti - Poale-n brâu

Ingrediente pentru poale-n brâu

Pentru aluat

500 g făină

50 g zahăr

15 g drojdie

3 ouă

500 ml lapte

50 g unt (pentru uns tăvi şi platouri)

200 g unt

sare

Desfaci drojdia într-o căniţă cu puţină apă călduţă, după care amesteci cu o lingură de făină şi o linguriţă de zahăr. laşi să crească jumătate de oră.

Separi gălbenuşurile de albuşuri. Torni drojdia peste restul făinii, şi laptele călduţ, gălbenuşurile, sarea şi zahărul. Frămânţi conştiincios un sfert de oră. Adaugi untul topit şi călduţ. Laşi să crească, acoperit, 1-2 ore.

Pentru umplutură

500 g brânză de burduf (caş frământat cu sare, telemea frământată)

2 ouă

Mod de preparare pentru poale-n brâu

Freci bine brânza cu ouăle. După ce a crescut aluatul de poale-n brâu îl faci sul şi-l tai în bucăţi cam cât un măr mic. Ungi un platou cu unt. Întinzi fiecare bucată de aluat pe platou şi le umpli cu câte o lingură de brânză. Ridici „poalele“ aluatului peste brânză şi le lipeşti; lasă-le să mai respire o jumătate de oră. Ungi o tavă cu unt, pui plăcintele, le ungi bine cu albuş, le dai aceste poale-n brâu la cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră.

NOTĂ. Reţetele de papanaşi moldoveneşti şi de poale-n brâu au fost luate din cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ de Radu Anton Roman