Sarmale fără carne FOTO

sarmale fara carne jpeg

Ştiai că în zilele de post, poţi adăuga în compoziţia de sarmale linte, brânză tofu, sfeclă şi chiar stafide? Sau că denumirea sarmalelor are origini turceşti? Cuvântul „sarma“ a fost preluat de români şi de sârbi, iar ungurii îi zic „szárma“. La noi se mai numesc şi „găluşti“ sau „găluşte“, iar dacă ajungi prin părţile Bucovinei şi urmează să fii servit cu găluşti, să ştii că acestea nu au nicio legătură cu biluţele albe, din griş şi ou. În unele zone de la noi din ţară, sarmalele se învelesc în frunze de hrean sau de ştevie, pentru că le conferă un gust aparte.

Ingrediente (15 sarmale)

1 varză 100 g ceapă 200 g roşii 200 g orez 1 ardei 2 morcovi ½ rădăcină de ţelină 200 ml ulei 250 ml suc de roşii 250 ml borş sare piper

Mod de preparare

Opăreşti varza în apă fierbinte cu sare. După ce s-a înmuiat puţin, alegi foile întregi şi le tai nervurile. Toci ceapa şi o căleşti în ulei până devine uşor sticloasă.

image

Cureţi morcovii şi ţelina şi le tai fideluţă. Le pui peste ceapă împreună cu orezul, spălat în mai multe ape. Laşi să fiarbă până se umflă puţin orezul, după care dai deoparte şi ţii la răcorit.

image

Opăreşti roşiile, le descojeşti şi le toci. Pui ardeiul tocat şi roşiile în umplutură şi asezonezi cu sare şi piper după gust. Umpli foile de varză şi le împătureşti.

image

Aşezi sarmalele într-o cratiţă şi torni sucul de roşii şi borşul. Dai vasul la cuptor până scade sosul.

image